Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2013 jsem na dobu neurčitou zaměstnancem akciové společnosti, kde jediným akcionářem je jedna právnická osoba.   2015 tato osoba spoluzaložila (s 20% obchodním podílem) jinou společnost s. r. o. s jiným IČ, stejným předmětem činnosti.   Zaměstnavatel požaduje, abych stejnou práci prováděla i pro novou s. r. o. za stejných platových podmínek, které byly sjednány s a. s. má na to právo?
Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Pracovní poměr je uzavřen mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. V pracovní smlouvě musí být oba subjekty dostatečně specifikovány. Vzájemná práva a povinnosti probíhají pouze mezi těmito dvěma subjekty, zaměstnanec není ani povinen a ani oprávněn konat práci pro jiný subjekt. Pokud zaměstnavatel po zaměstnanci něco takového požaduje, pak odpovědný je vždy zaměstnavatel, resp. zaměstnavatel je ten, kdo práci zadává, kdo ji kontroluje.
Pokud Vy s tímto postupem nesouhlasíte, nemůže se jednat ani o dočasné přidělení k jinému zaměstnavateli dle § 43a ZP.
Pokud by se Vaším novým zaměstnavatelem měla stát nová s. r. o. namísto dosavadního zaměstnavatele (a. s.), jednalo by se o převod práv a povinností z pracovněprávních vztahů dle § 338 a násl. ZP, tam by však docházelo ke změně subjektu zaměstnavatele a bylo by nutné postupovat dle těchto ustanovení ZP.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí být nová pracovní smlouva pokud se firma změní z a. s. na spol. s. r. o. ?
  • Zaniká pracovní poměr mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem změnou firmy z a. s. na spol. s. r. o. ?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.