Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla jsem u zaměstnavatele podepsanou pracovní smlouvu, byli jsme dohodnutí že po skončení pracovní smlouvy na 1 rok na dobu určitou mi bude dána smlouva na dobu neurčitou. Toto mám uvedeno i přímo v pracovní smlouvě. Tato firma má vlastníky z Irska, toto je jejich "dceřinná společnost", vedení sídlí v Irsku. Máme svého výkonného ředitele, se kterým tato má první pracovní smlouva byla sjednána a dohodnuta.

Pan ředitel tu stále pracuje na stejné pozici. Bohužel před zhruba 3 měsíci byla zaměstnána v Irsku paní (Irka) na pozici HR managera, bez jakéhokoliv důvodu aniž bych byla jakkoliv upozorněna na to, že bych snad svou práci nedělala dobře, nebo nestíhala nebo cokoliv - přijela poslední den trvání mé smlouvy - 25.2.2019 s novou pracovní smlouvou na dobu určitou na 3 měsíce a že je to buď můj poslední den u firmy nebo podepíšu.

Jsem rozvedená a mám malé dítě. Přemýšlela jsem celý den a podepsala. Jinou práci nemám, s tímto jsem opravdu nepočítala, měla mi být prodloužena smlouva na neurčito a teď tohle. Aby obešla našeho pana ředitele, tak si dokonce nechala vytvořit plnou moc - kterou ti dva irští majitelé podepsali. Není to ověřená plná moc.
Přílohou v jednom souboru zasílám naskenovanou starou pracovní smlouvu, nový dodatek a tu plnou moc.
Mohu se nějak bránit? Mohu to nějak napadnout? Pan ředitel stojí za mnou, bohužel ta slavná irská HR tvrdí, že on s tím nic dělat nemůže.
Bylo mi řečeno tou HR managerkou, že bude dělat výběrové řízení na mou pozici (i s inzerátem) a že se když budu mít zájem mohu účastnit taky. Nepřijde mi to jako fér jednání, je to přímo směšné.
Vím odkud vítr vane - dovolila jsem si poukázat na to, že jedné kolegyni byly skoro celý loňský rok vypláceny přesčasy (pouze jí nikomu jinému) i když má stejnou smlouvu jako všichni ostatní což jsem označila za diskriminační. Místo, aby začali proplácet přesčasy všem, raději ji zvedli plat a placení přesčasů ji zrušili.
Děkuji, Daniela

 

 

ODPOVĚĎ:
Stará pracovní smlouva obsahuje text "poté již s případným prodloužením na dobu neurčitou". Pracovní smlouva na dobu určitou musí obsahovat určení doby ukončení, které je dostatečně přesné, ve Vašem případě to bylo konkrétní datum. Z dalšího textu však již nelze vyvozovat žádný další závazek zaměstnavatele. Nejedná se ani o formu příslibu, ani o smlouvu o smlouvě budoucí.
Navíc podpisem další pracovní smlouvy - dodatku, který jste podepsala, ztratila věta v původní smlouvě zcela na relevantnosti.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nesplnění příslibu zaměstnavatele o prodloužení pracovní smlouvy na dobu neurčitou - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.