Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz týkající se družstevního bytu a SJM. Jsem členem družstva - nájemkyní družstevního bytu, který jsem před několika lety koupila (převodem členských práv) za 1.400.000,- Kč. Nyní bych ráda vstoupila do manželského svazku a bydlela v bytě společně s budoucím manželem.

Ale přitom bych chtěla mít jistotu, v případě že by někdy manželství skončilo, že nebudu muset z bytu manžela vyplácet. Je tedy správný můj záměr ještě před svatbou odkoupit byt od družstva do svého osobního vlastnictví, tak aby převod v katastru proběhl ještě před uzavřením manželství? Zajistí mi to do budoucna jistotu, že bych se nemusela o byt v případě rozvodu dělit ? Přítel neměl s koupí bytu nic společného, v té době jsme se ještě neznali. Děkuji, Anna

ODPOVĚĎ:
Pokud bylo právo na družstevní byt nabyto před sňatkem, nevzniká uzavřením manželství společné členství manželů v družstvu. Členem družstva je pouze ten manžel, který nabyl právo na družstevní byt před uzavřením manželství. I když byt nepřevedete do svého vlastnictví ještě před svatbou, nehrozí Vám v případě rozvodu, že byste se o byt musela dělit v rámci vypořádání společného jmění manželů SJM. Členem družstva budete pouze vy a členský podíl tudíž náleží pouze Vám.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.