Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel bydlí s manželkou v družstevním bytě, smlouva napsaná na oba dva. Má tam taktéž trvalé bydliště. Chceme spolu žít, a když se odtud odstěhuje, trvalé bydliště mu tam zůstane. Musí platit nájemné i když tam nebude nebo nemusí? Nechce o byt každopádně přijít a s manželkou budou řešit rozvod.

Pak by to bylo jak? Musela by ho vyplatit, nebo byt vyměnit za dva? Jde nám o to, zda o byt nepřijde i když tam nebude bydlet, takže ani nebude neplatit nájem, ale bude tam nadále trvale hlášen. Jaké je nejlepší řešení toho, aby jsme mohli bydlet spolu a on o byt po rozvodu nepřišel? Chce mít něco svého. Zařízení a vše ostatní v bytě nechá. Chce jen peníze nebo výměnu bytu. Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Pakliže družtevní byt nabyli manželé za trvání manželství, vzniká jim oběma podíl v družstvu, což platí i po rozvodu, kdy by mělo dojít k vypořádání společného jmění manželů. Pokud by jeden z manželů chtěl výhradní podíl, je nutné, aby druhého tzv. vyplatil. Vypořádání můžete provézt na základě dohody, pokud není možná prostřednictvím soudu. Doporučuji zajít na bytové družstvo a situaci začít řešit přímo tam. Trvalé bydliště nezakládá povinnost platit poplatky spojené s bytem, avšak přítel jako podílník v družstvu práva a také povinnosti má. Je tedy třeba je hradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.