Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám podíl v družstvu (byt ve kterém bydlím) a v panelovém domě, který vlastní naše družstvo se uvolnil družstevní byt 3+1 (po paní, která neplatila nájem). Chtěl bych koupit tento větší byt – tedy koupit další podíl v družstvu. Chci, aby syn bydlel blízko.

Družstvo chce byt, tj. podíl družstva nabídnout široké veřejnosti a prodat „obálkovou metodou“ na členské schůzi, nebo nabídnout realitní kanceláři. Dotaz: Mám jako družstevník předkupní právo na další podíl = byt v družstvu? Mělo by družstvo nabídnout volný byt nejdříve členům družstva? Které zákony a § toto řeší? Podle představenstva mohou byt = podíl v družstvu prodat komukoliv i mimo družstvo. Už to tak jednou udělalo. Lze tento prodej „mimo“ družstvo napadnout - žalovat? Co by to znamenalo pro kupce podílu, bytu, který nebyl dosud v družstvu? Děkuji Jiří

ODPOVĚĎ:
Zákon toto konkrétně neřeší. Je však možné, že stanovy družstva toto upravují. Pokud ne, můžete se pokusit vyřešit tuto situaci na členské schůzi. Pokud i ta rozhodne pro obálkovou metodu, je zcela v pravomoci družstva, jak byt prodá. Vaše žaloba by tak pravděpodobně byla neúspěšná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.