Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
S manželem jsme oba v druhém manželství, z předchozích vztahů máme každý zletilé děti, společné nemáme. Manžel získal ještě před naším sňatkem do osobního vlastnictví družstevní byt a je zapsán v katastru nemovitostí. Po sňatku vzniklo v domě družstvo vlastníků.

Do rekonstrukce bytu jsem investovala i své dříve naspořené peníze, hodláme v rekonstrukci pokračovat. Ozvala se ale manželova dcera, že nechápe, proč do bytu investuji, když po manželově smrti nebudu mít na byt žádný nárok. Podotýkám, že manželovy děti jsou zajištěné, nemají bytovou potřebu a bydlí na opačném konci republiky. Manžel by byl rád, kdybych nárok na byt měla, poradíte, jak z toho ven? Nechci vyvolávat žádné spory, postoj dcery nás netěší. Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Možností je několik. Nejvýhodnější je dle mého názoru notářská smlouva o rozšíření společného jmění manželů. Ta z vás v podstatě udělá více než spoluvlastníka, protože byt bude zahrnut do společného jmění manželů (tedy v případě smrti manžela, získáte 1/2 bytu při vypořádání SJM a další podíl na 1/2 bytu podle počtu zákonných dědiců). Dále pak je možné, aby manžel Vám svůj byt odkázal - tuto variantu bych ale nedoporučovala, úspěšné napadení závěti (která by fakticky byla vyděďovací listinou) je příliš pravděpodobné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.