Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Moje 91 letá matka bydlí po smrti otce sama v 1. patře rodinného domu, v přízemí bydlí v samostatném bytě synovec (čili matčin vnuk) s rodinou, se kterým dům spoluvlastním. Já bydlím v Praze. Matka chce dožít ve svém prostředí a já se jí to snažím maximálně umožnit. Do domova senioru apod. nechce. Jsem v důchodu, takže to do jisté míry lze zajistit.

Jsem s ní od čtvrtečního oběda do nedělního oběda, pondělí až středa dochází na část dne ošetřovatelka. Matka je částečně imobilní, pohybuje se po bytě s pomocí francouzské hole. Jídlo a léky zajištěny, dalším jištěním je telefon s předvolbami a SOS tlačítko. Pravidelně matce kontrolně volám. Faktem je, že je 4 večery bez přímého dohledu. Před 14 dny se jí udělalo za mé nepřítomnosti špatně, na základě jejího telefonátu přivolal synovec pohotovost a ta ji odvezla. Lékařka informovala sociálku, že se o matku špatně staráme. OK, budu se snažit ještě zintenzivnit. Můj dotaz je - pokud by se stalo, že by se z nějakého důvodu nedovolala a byl problém, mohl bych mít já, popř. synovec nějaké potíže se zákonem?

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel není zcela jasné, co přesně se Vaší matce stalo a na základě čeho dospěla lékařka k závěru, že se o matku špatně staráte. To, že se zdravotní stav člověka zhorší natolik, že je nutné přivolat rychlou záchrannou službu, se může stát každému z nás a nemusí jít o důsledek nedostatečné péče. Protože lékařka informovala o situaci sociální odbor, jeho pracovníci nyní budou muset tento podnět prošetřit. Je zapotřebí počítat s tím, že mohu navštívit domácnost, kde Vaše matka žije, případně zjišťovat další informace od matčiny praktické lékařky, ošetřovatelky, sousedů apod. Aby ale byly naplněny znaky trestného činu - například ublížení na zdraví nebo týrání osoby ve společném obydlí, museli by pracovníci sociálního odboru dospět k závěru, že Vaší matce není poskytován dostatek jídla, tekutin, není zajištěna dostatečná hygiena, jsou jí odpírány léky či lékařská péče obecně, případně má matka na těle různá zranění (modřiny, pohmožděniny apod.), jejichž vznik není schopna vysvětlit apod. Pokud k takovému jednání vůči matce nedochází, pak se Vy ani Váš synovec nemáte čeho obávat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.