Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel řeší situaci ohledně zrušení otcovských práv. Před 14 dny obdržel rozhodnutí o zrušení otcovských práv. Samozřejmě přítel ví a je to tak i v rozsudku, že výživné na nezletilou dceru má pravidelně nadále hradit. Jeho bývalá manželka mu napsala, že si už nepřeje, aby měl s dcerou cokoliv společného a že už ani žádné výživné nechce.

To se příteli nelíbí, rád by samozřejmě výživné hradil dál, ale chce mít informace o své dceři. Pokud rozsudek o zrušení otcovských práv nabyde právní moci a přítel tím pádem "ztrácí" veškerá práva ke své dceři a na základě informací od bývalé ženy, která si nepřeje, aby nadále hradil výživné, jak by měl tedy postupovat? Chce buď řádně platit výživné, ale tím pádem tedy i mít informace o své dceři a i ji vídat a nebo tedy respektovat přání bývalé ženy, že nebude mít práva na svojí dceru, ale ani tedy nadále platit výživné. Bývalá žena přítele mu několikrát napsala, že již o výživné nestojí. Přítel měl i dlužné výživné, které nedávno řádně doplatil a to složenkou na adresu bývalé ženy, ta mu na to napsala, že již žádné peníze nechce a že si to nevyzvedne. Nevíme, jak tedy v celé situaci pokračovat. Moc děkujeme za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zbavení rodičovské odpovědnosti je naprosto ojedinělým institutem, takže pokud má přítel pocit, že zbavení rodičovských práv není důvodné, nechť podá proti rozsudku odvolání. Bohužel i v případě zbavení rodičovské odpovědnosti je povinnost hradit výživné a nelze ho neplatit, i když ho matka nepožaduje. Nehrazení výživného je mimo jiné trestný čin a také by se přítel vystavoval riziku exekuce. Jediná možnost, jak nehradit výživné by byla, kdyby si dítě osvojil někdo jiný a stal se tak otcem namísto otce biologického. Pokud by přítel podal proti rozsudku odvolání a odvolací soud by zbavení rodičovských práv potvrdil, bohužel se přítel musí srovnat s tím, že bude platit výživné a nebude mít ve vztahu k dítěti žádná práva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.