Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se dotázal na problém, který vzniká každoročně od jara do podzimu v areálu firmy na parkovišti pro zaměstnance a to ke každodennímu extremnimu znečištění vozu včelstvem. Na koho uplatňovat náhradu škody? Vůz je každodenně extrémně znečištěn. Děkuji.   Michal

ODPOVĚĎ:
V daném případě se jedná o tzv. imise. Občanský zákoník uvádí, že každý se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou místním poměrům obtěžoval jiné. Znečištění vozu v takové míře je jistě nepřiměřené, nápravy se ale musíte domáhat po majitel včel, tedy zjistit, komu včely patří a vyzvat jej k nápravě. Pokud nebude možné věc řešit smírně, musel byste se obrátit na soud se žalobou, kterou byste se domáhal, aby byla majiteli uložena povinnost zamezit znečišťování. Jak to majitel provede, je již jeho věc. Dále se můžete domáhat po majiteli způsobené škody, pokud by Vám na vozidle nějaká byla způsobena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.