Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel čerpal otcovskou dovolenou od 23.3.2018 do 29.3.2018. Příjem ze zaměstnání za březen 2018 byl tedy ponížen o tento týden. 18.4.2018 mu byla od ČSSZ vyplacena otcovská dovolená. Zjistili jsme, že pro výpočet přídavků byl příjem za březen 2018 zaúčtován do 1. čtvrtletí, kdežto výplata otcovské do 2. čtvrtletí - počítá se den výplaty.

Tímto nám vzrostly příjmy za 2. čtvrtletí a na přídavky na děti tedy nedosáhneme. Pokud by manžel čerpal otcovskou dovolenou v průběhu rozhodného období, tedy v dubnu, tento problém by nenastal. Lze se odvolat? Děkuji, Danuše.

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, pro nárok na dávky je rozhodující, k jakému datu byl daný příjem vyplacen. Pokud Váš manžel čerpal otcovskou dovolenou na konci března, je v pořádku, že mu dávka byla vyplacena v dubnu. Česká správa sociálního zabezpečení má na výplatu otcovské lhůtu jeden měsíc ode dne, kdy obdrží kompletní doklady potřebné k výplatě dávky. Pokud by Váš manžel nastoupil na otcovskou dovolenou v dubnu, byla by mu otcovská vyplacena během května (nejpozději v červnu), tedy ve stejném rozhodném období – druhé čtvrtletí roku 2018. Z Vašeho dotazu tedy není jasné, v čem konkrétně spatřujete rozdíl – otcovská by v obou případech byla vyplacena ve stejném rozhodném období (2. čtvrtletí) a ovlivnila by tedy nárok na přídavky na děti stejným způsobem.
Jediný rozpor spatřuji v tom, že uvádíte, že příjem za březen byl na rozdíl od otcovské započítán do příjmů za první čtvrtletí roku 2018. Předpokládám, že šlo o příjem ze zaměstnání, který bývá vyplácen vždy v následujícím měsíci – v tomto případě v dubnu 2018. Pokud tomu tak bylo, pak měl být i tento příjem započítán do příjmů za druhé čtvrtletí roku 2018. V tomto spatřuji jediný důvod pro případné odvolání. Pokud jste ale již obdrželi rozhodnutí o zamítnutí žádosti o přídavky a lhůta pro odvolání už uplynula, což je pravděpodobné, můžete si zkusit o přídavky požádat znovu s odůvodněním, že byl příjem za březen započítán do nesprávného období.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv čtvrtletního příjmu na proplacení rodičovské otcovské dovolené
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.