Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem již 4 roky (2020-2024) OSVČ, bohužel jsem si ale nikdy neplatila nemocenské pojištění a před třemi měsíci jsem otěhotněla. Zřejmě tedy nemám právo na mateřskou. Jsou nějaké možnosti, pokud bych nemocenskou začala platit teď, případně jakékoliv další možnosti? Bohužel nevím, na co vše mohu mít nárok a co pro to mohu udělat (např. nemocenskou doplatit apod.), abych využila co nejvíce benefitů pro mě a mé dítě. Děkuji za veškeré info.

ODPOVĚĎ:
Jako OSVČ byste si pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) musela hradit nemocenské pojištění alespoň 270 kalendářních dní před nástupem na mateřskou dovolenou, z toho nejméně 180 dní pojištění byste musela mít uhrazeno během posledního roku před nástupem na mateřskou dovolenou. Protože už jste nyní těhotná a nemocenské pojištění si zatím nehradíte, nárok na mateřskou už bohužel mít nebudete - nemocenské pojištění totiž není možné doplatit zpětně.
Pokud byste si začala nemocenské pojištění hradit nyní a hradila byste ho alespoň tři měsíce, vznikl by Vám nárok alespoň na tzv. nemocenské v souvislosti s porodem. Na tuto nemocenskou pak můžete nastoupit od počátku 6. týdne před porodem a zůstat na ní do konce 6. týdne po porodu. Prvních 14 dní dočasné pracovní neschopnosti ale nebudete zabezpečená náhradou mzdy, kterou pobírají zaměstnanci, výplata nemocenského Vám bude náležet od 15. dne dočasné pracovní neschopnosti. Jestliže si nebudete hradit nemocenské pojištění ani po dobu tří měsíců, budete si moci hned po narození dítěte požádat o rodičovský příspěvek, případně také o další dávky (přídavek na dítě, porodné).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.