Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Chci se zeptat, zda mám nárok na příspěvek na bydlení, pokud od manžela odejdu do nájmu/podnájmu. Chci se rozvést, ale manžel s rozvodem nesouhlasí a dělá problémy, proto chci odejít. Jedná se o nevěru z jeho strany, ale v rozvodovém řízení nejsme. Děti už jsou dospělé. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Podle § 24 odst. 1 zákona č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře, má na příspěvek na bydlení nárok vlastník či nájemce bytu/domu, pokud 30% jeho příjmů nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. Těchto 30% příjmů současně nesmí přesahovat částku tzv. normativních nákladů na bydlení. Pro nárok na příspěvek na bydlení je zapotřebí doložit příjmy a náklady na bydlení - rozhodným obdobím je předchozí kalendářní čtvrtletí. Nejprve tedy musíte po celé kalendářní čtvrtletí - například od července do září 2024 - hradit náklady na bydlení a poté si můžete od října 2024 požádat o příspěvek na bydlení. K žádosti pak doložíte Vaše příjmy a náklady na bydlení za červenec až srpen 2024.
Je zapotřebí myslet také na to, že podle § 7 odst. 2 téhož zákona jsou manželé tzv. společně posuzovanými osobami - při žádosti o dávky státní sociální podpory jsou jejich příjmy posuzovaný společně. Řešení této situace ve Vašem případě pak nabízí § 7 odst. 6 téhož zákona, který říká, že: Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby uvedené v odstavci 3 písm. a) až c) spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované, nebo jde-li o příspěvek na bydlení v případech, kdy některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá, rozhodnout, že se k ní při posouzení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši nepřihlíží. Aby po Vás úřad práce nepožadoval i předložení manželových příjmů, budete muset úřadu práce doložit, že s manželem nejméně tři měsíce nežijete - mělo by stačit doložit například kopii jeho nájemní smlouvy nebo čestné prohlášení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.