Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od ledna 2024 pobírám rentu a jsem vedená na ÚP. Chci se zeptat, zda jsou na ÚP oprávnění předložit mi IAP? A co se stane, když ho nedoložím celý vyplněný nebo vůbec? Mnohokrát děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pobírání náhrady za ztrátu na výdělku (tzv. renty) Vám jako uchazeči o zaměstnání nepřináší žádné výhody či úlevy - při pobírání renty jste vůči úřadu práce povinna plnit stejné povinnosti jako kterýkoliv jiný uchazeč o zaměstnání. Individuální akční plán (IAP) je zakotven v § 33 zákona č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti. Podle tohoto ustanovení vypracuje krajská pobočka Úřadu práce IAP vždy, pokud je uchazeč o zaměstnání veden v evidenci uchazečů o zaměstnání nepřetržitě déle než 5 měsíců. Uchazeč o zaměstnání je povinen poskytnout součinnost krajské pobočce Úřadu práce při vypracování individuálního akčního plánu, jeho aktualizaci a vyhodnocování, a to v termínech stanovených krajskou pobočkou Úřadu práce, a plnit podmínky v něm stanovené.
V souladu s § 30 odst. 2 písm. c) téhož zákona pak platí, že úřad práce uchazeče o zaměstnání vyřadí z evidence, pokud bez vážného důvodu neposkytne součinnost při vypracování individuálního akčního plánu, jeho aktualizaci nebo vyhodnocování anebo neplní podmínky v něm stanovené. Pokud tedy nebudete při zpracování IAP s úřadem práce spolupracovat, úřad práce Vás vyřadí z evidence s tím, že se budete moci znovu zaevidovat nejdříve za 6 měsíců. Vyřazením z evidence uchazečů Vám pak také zanikne nárok na výplatu renty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.