Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, zda je nějaká lhůta, do kdy je možné požádat o peněžitou pomoc v mateřství (PPM). Dítě se narodilo 30.8.2023, o peněžitou podporu v mateřství, tedy PPM můj zaměstnavatel zažádal 07/2023. Až 04/2024 jsem dostala vyrozumění od ČSSZ, že mi PPM z mého HPP nebyla přiznána (komplikovaný případ), zároveň že však mohu žádat o PPM z dohody o provedení práce DPP, kterou jsem v roce 2023 krátce měla.

Nyní jsem však podala na MPSV žádost o odstranění tvrdosti zákona v případě PPM z HPP a mohu čekat až 3 měsíce na rozhodnutí MPSV. Ráda bych se proto zeptala, zda je nějaká lhůta, do kdy o PPM z DPP mohu požádat a zda si z časového hlediska mohu dovolit čekat na nynější rozhodnutí. Velice děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 32 odst. 1 písm. a) zákona č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění, má na peněžitou pomoc v mateřství (PPM neboli mateřskou) nárok pojištěnka, která porodila dítě; před porodem má v době nejdříve od počátku osmého týdne před očekávaným dnem porodu nárok na peněžitou pomoc v mateřství těhotná pojištěnka. Podle § 32 odst. 7 téhož zákona se dítětem pro účely odstavce 1 písm. a) a d) až f) rozumí dítě do dosažení 1 roku věku. Z toho vyplývá, že pro nárok na PPM z dohody o provedení práce (DPP) musíte o PPM požádat nejpozději do jednoho roku věku dítěte, tedy do 8/2024. Protože nedokáži předvídat, jak dlouho bude řízení ohledně odstranění tvrdosti zákona trvat, záleží na Vás, zda a jak dlouho budete s další žádostí o PPM vyčkávat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.