Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rok jsem v dočasné pracovní neschopnosti, tedy marodím. Požádala jsem o prodloužení podpůrčí doby, ta mi byla zamítnuta. Léčba ale pokračuje, tedy i dočasná pracovní neschopnost, ale už bez nemocenské. Jsem zaměstnána na dobu neurčitou a pobírám invalidní důchod I. stupně. Můj dotaz - platí za mě zdravotní pojištění stát jako invalidnímu důchodci, nebo si jej musím platit sama? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Podle § 7 odst. 1 písm. b) zákona č. 48/1997 Sb. , o veřejném zdravotním pojištění je stát plátcem pojistného za všechny poživatele důchodu z důchodového pojištění, kterým byl přiznán důchod před 1. lednem 1993 podle předpisů České a Slovenské Federativní Republiky a po 31. prosinci 1992 podle předpisů České republiky. Jestliže máte přiznaný invalidní důchod prvního stupně, pak za Vás zdravotní pojištění platí stát, i když už nepobíráte nemocenské dávky. Zdravotní pojištění si tedy sama platit nemusíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.