Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Chci zrušit registrované partnerství. 2015-2019 žiji s novou partnerkou. Kdysi dávno jsem prodala svůj domek, aby jsme si s registrovanou partnerkou vybudovaly v domě jejich rodičů podkrovní byt. Všechny peníze z prodeje mého domu šly tedy na tuto rekonstrukci. Dům je napsaný na její rodiče.

Nyní jsem 2015-2019 odtamtud pryč a zajímá mě, jestli mám nějakou šanci na alespoň nějaké vyrovnání.
Pokud ano, mám tento požadavek uvést přímo do žádosti o zrušení partnerství, nebo to řešit zvlášť? Po bývalé partnerce do teď splácím úvěr, je možné žádat aby mi s tím začala pomáhat? Všechno zůstalo jí a já mám po ní jen dluhy jinak nic.
Děkuji za radu. Tamara

 

ODPOVĚĎ:
Z majetkového hlediska bohužel pro registrované partnery neexistuje nic podobného jako společné jmění manželů. Majetek tedy registrovaní partneři nabývají tak, jako by byli dvě samostatné osoby, tedy do výlučného vlastnictví, případně do podílového spoluvlastnictví. Do žádosti o zrušení partnerství situaci popsat můžete, ale soud se tím v rámci zrušení partnerství zabývat nebude. Peníze máte šanci získat zpět pouze tou formou, že se budete domáhat investovaných peněz zpět formou žaloby o vydání bezdůvodného obohacení, investici peněz je třeba prokázat, nějakým dokladem, příkazem k úhradě, svědeckou výpovědí, apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.