Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pozemek (získán darem, včetně darovací smlouvy a zápisu do KN, 2022), přičemž stavím dům, který je zatížen hypotékou na moji osobu (v KN zapsáno zástavní právo smluvní, ve smlouvě zákaz zcizení). Lze v případě sňatku SJM rozšířit o výše zmíněný majetek nabitý před manželstvím, aby se majetek stal společným? Může mít věřitel výhrady a nesouhlasit, nebo mám na toto právo? V případě uzavření sňatku a následného refinancování hypotéky se stanou automaticky vlastníkem oba? Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Pokud uzavřete dohodu o smluvním majetkovém režimu za dobu manželství, pak budete oba stejným podílem vlastnit předmětnou nemovitost. Pro věřitele tak budete povinováni společně a nerozdílně a budou se na Vás vztahovat stejná práva a povinnosti například ohledně hypotéky. Dovolím si zmínit, že je potřeba dohodu o rozšíření společného jmění manželů, uzavřít formou notářského zápisu a v ideálním případě ji nechat zapsat do seznamu listin o smluvním majetkovém režimu vedeným Notářskou komorou ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.