Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Refinancování hypotéky: manžel za svobodna získal hypotéku ve výši 3.200.000Kč na rodinný dům. Tuto hypotéku splácí sám. Před rokem jsme se vzali a teď by chtěl manžel hypotéku o 400.000 Kč navýšit a refinancovat. V bance nám sdělili, že bez souhlasu mě jako manželky to nejde, protože refinancováním stávající hypotéky se stávám,, spoludlužníkem" a stručně řečeno ponesu odpovědnost stejně jako manžel.

Chci se proto zeptat, tím, že refinancujeme hypotéku jde tato hypotéka do SJM?
Když vlastníkem nemovitosti je manžel a chtěla bych aby to tak i zůstalo, plyne z toho nějaké riziko i pro mě? Když nebudu zapsaná nikde jako spolumajitel nemovitosti, mohu případně s touto nemovitosti nějak nakládat v případě kdyby manžel nebyl schopný měsíčně splácet dluh či se dostaly do nějakých finančních či zdravotních problémů?
A ještě mám jeden dotaz. Pokud bych teď s manželem podepsala refinancování hypotéky, tak aby manžel mohl dostavět dům, dá se v průběhu manželství udělat zúžení SJM tak aby tam bylo přesně definováno, že dům je jeho a hypotéka v plné výši taky? Protože oba s manželem máme nemalé zdravotní problémy, kdyby došlo k tomuto zúžení SJM a v budoucnu by se manželovi něco stalo, měla bych nárok na dům v rámci dědictví? Děkuji. Milena

 

ODPOVĚĎ:
Ohledně toho, zda splácení hypotéky ovlivní vaše SJM: záleží na tom, jak bude nová hyp. smlouva v rámci refinancování nastavena, tj. jaké ujednání vznikne mezi bankou a vámi, manžely. Pokud manžel nabyl nemovitost v době před uzavřením manželství, je jejím výlučným vlastníkem, což by mělo být patrné i v katastru nemovitostí. Pokud by nebyl schopen splácet, tak jako spoludlužník tuto povinnost přebíráte Vy. Zúžení SJM můžete provést kdykoliv, je to jen na vašem společném ujednání. Jak by probíhalo dědické řízení je otázkou dle toho, kdo všechno by byl do dědictví zahrnut. Musíte počítat, že i potomci apod. Každopádně na dědictví nemovitosti má vliv i to, zda jste se zůstavitelem žila v jedné domácnosti. Stejně tak není od věci, kdyby manžel pořídil závěť a v ní by Vám nemovitost odkázal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.