Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželka mě před čtyřmi dny (14.1.2022) řekla, že se se mnou chce rozvést. Synovi jsou čerstvě dva roky a u něj problém nemám, tam mi bránit nebude. Vezme si ho do péče a kdykoliv s ním mohu být. Spíš mám dotaz na majetek. Byt, který je napsán na mě a vzal jsem si hypotéku ještě 5 let před vztahem, ale doplatili jsme ho s manželkou spolu (s tím že manželka přispěla 150.000 Kč na doplacení) je nadále v mém vlastnictví a nebude soud rozdělovat byt?

K tomu jsme se rozhodli postavit rodinný dům - do kterého jsme nainvestovali já 450.000 Kč, manželka 800.000 Kč ze svého a dále čerpáme na něj hypotéku (společnou) 2.500.000 Kč, pozemek jsme dostali od mého otce darem, ale vložili jsme ho SJM (v tomto případě se domnívám, že je už obou i když mám všechny smlouvy o daru od otce). V současné době je z baráku hrubá stavba se střechou a má hodnotu 2.500.000 Kč - načež z hypotéky je vyčerpáno pouze 300.000 Kč. Chtěl jsem se zeptat, jestli se bude SJM vyplácet i z bytu? A jak se bude posuzovat rodinný dům v současném stavu. Mám pokračovat ve výstavbě, když se nedomluvíme? Mám zájem si přepsat hypotéku na sebe. Manželka je na mateřské (ale pracuje při ní) a já pracuji v armádě. Děkuji Daniel.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byl byt koupen ještě před manželstvím, je pouze Váš a jeho hodnota nebude předmětem vypořádání SJM. Předmětem vypořádání budou pouze splátky hypotéky na byt, které jste hradili v době manželství. Pokud jde o rodinný dům, tak za situace, kdy jste pozemek vložil do SJM, pak bude i pozemek předmětem vypořádání. Sice jste ho dostal darem, ale učinil jste ten úkon, že jste ho do SJM vložil, tedy bohužel ho budete muset rovněž vypořádat. Finance, které jste do domu investovali každý ze svého, se budou posuzovat jako vnos, tedy každý máte právo na jeho vrácení a zbytek hodnoty nemovitosti se rozdělí na půl. Pokud se budete nyní rozvádět, musí být dohoda o domě součástí vypořádání SJM, pokud budete ve výstavbě pokračovat, musíte si být vědom toho, že dokud nejste rozvedeni, tak výstavbou stále navyšujete hodnotu SJM, která se bude vypořádávat. Závisí tedy na Vás, zda budete či nebudete ve výstavbě pokračovat. Pokud se dohodnete, můžete být rozvedeni cca za 9 měsíců, pokud se nedohodnete, může tato doba být výrazně delší.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.