Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou jsme koupili byt na hypotéku ještě před svatbou. Byt je psaný na mě. Byt ještě nebyl v osobním vlastnictví, ale družstevní, musela se doplatit anuita. Po svatbě cca šesti měsíců jsem doplatil anuitu a převedl byt do osobního vlastnictví. Majitelem jsem Já. Chci se zeptat, jestli má manželka nárok na byt či ne. Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pokud byl byt koupen, byť družstevní, před manželstvím, patří tomu z manželů, na kterého je psána kupní smlouva. Ovšem píšete, že jste byt koupili na hypotéku. Tam má manželka právo dostat zpět peníze, které před manželstvím na hypotéku uhradila, a to včetně nějakého zhodnocení těchto splátek. Pokud jste pak hypotéku hradili i v době manželství, pak by měla nárok i na polovinu splátek hypotéky, ovšem po odečtení částky výše nájmu, který byste hradili, kdyby jste ve vlastním bytě nebydleli. Na toto existuje judikatura z roku 2021. Jinak na vypořádání poloviny hodnoty bytu manželka právo nemá, neboť byt je ve Vašem vlastnictví, nikoliv v SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.