Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Ještě před uzavřením manželství jsem si koupila byt na hypotéku. Byt jsem poté pronajímala. S manželem jsme společný účet nikdy neměli, hypotéka a vše kolem bytu se odehrávalo z mého účtu.   Nyní bych chtěla byt prodat. S manželem nejsme rozvedení, ale nežijeme spolu. Chtěla jsem se zeptat, jestli v případě prodeje bytu by měl manžel na získané peníze z prodeje bytu nějaký nárok, příp. jak udělat to, aby na peníze nárok neměl? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Pokud finance, které obdržíte z prodeje vložíte na bankovní účet, který je zpravidla v SJM, mohly by se finance z prodeje stát součástí SJM. I kdybyste si založila separátní bankovní účet či spořící účet, bude za trvání manželství spadat do společného jmění manželů. Řešením by bylo vypořádání SJM nyní a úprava zákonného režimu SJM na smluvní režim, například odklad vzniku SJM ke dni zániku manželství nebo režim oddělených jmění. Před touto úpravou je však potřeba stávající SJM vypořádat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.