Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, ještě nemáme s manželem dořešeno soudně péči o syna, ale donutil mě podepsat předsoudní dohodu o svěření syna do jeho výhradní péče (včetně toho že se tato dohoda vztahuje na dobu po soudu). Moho tuto dohodu u soudního stání nějak zrušit, či změnit nebo úplně zrušit - třeba i před tím, než soudní řízení proběhne.

Může se manžel se synem přestěhovat do jiného města, aniž bych s tím já souhlasila, před soudním rozhodnutím a svěřením do péče a pokud by byl syn soudně svěřen do výhradní péče manželovi. Děkuji Milena

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že se jedná o situaci, kdy dochází k tzv. nespornému rozvodu manželství (rozvodu dohodou). U tohoto rozvodu je nejprve zapotřebí předložit soudu dohodu o úpravě poměrů k nezletilým dětem před a po rozvodu manželství s podpisy obou manželů (rodičů).
Podle § 96 občanského soudního řádu platí, že žalobce (navrhovatel) může vzít během řízení zpět návrh na jeho zahájení, a to zčásti nebo zcela. Jestliže ostatní účastníci se zpětvzetím návrhu z vážných důvodů nesouhlasí, soud rozhodne, že zpětvzetí návrhu není účinné – toto ustanovení však neplatí, dojde-li ke zpětvzetí návrhu dříve, než začalo jednání. Jestliže tedy s obsahem návrhu na úpravu poměrů nesouhlasíte, můžete návrh vzít zpět – buď písemně ještě před nařízením soudního jednání, nebo ústně při soudním jednání. Pokud se s manželem na péči o syna nedohodnete, nepůjde o rozvod dohodou, nýbrž o tzv. sporný rozvod.
Dokud není syn svěřen do výhradní péče jednoho z vás, máte oba dva právo se ve stejné míře se synem stýkat a podílet se na jeho výchově. Do doby soudního řízení nebo dohody mezi vámi byste se měli na místě synova bydliště dohodnout – Váš manžel sice může již nyní se synem odjet do jiného města, ale Vy máte stejné právo odvézt syna zpět. Pokud by syn byl svěřen do péče Vašeho manžela, má sice právo se odstěhovat se synem do jiného města i bez Vašeho souhlasu (nemůžete mu v tom zabránit), ale současně Vám musí umožnit styk se synem v době, která bude stanovena soudním rozhodnutím. Pokud by Vám v souvislosti s cestováním za synem vznikaly zvýšené náklady, můžete požádat Vašeho manžela, aby se na úhradě těchto nákladů podílel, případně abyste se v převážení syna střídali. Pokud s tím manžel nebude souhlasit, budete se muset v této záležitosti obrátit na soud.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď dohody rodičů o svěření do péče jednomu z rodičů - způsob výpovědi, zrušení dohody rodičů
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.