Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám syna 14 let. S jeho otcem jsme nebyli sezdáni, jeho otcovství je však přiznané. Od synových 3 let žijeme odděleně a syna si střídáme po týdnu. Toto uspořádání nikdy nebylo soudně ani právně nastaveno, nýbrž jsme se tak domluvili pouze slovně mezi sebou. Tato střídavá péče nebyla nikdy ideální, vzhledem k tomu, že se s otcem názorově lišíme, ale nějakým způsobem to jakž takž fungovalo.

2022-2024 však otec značně polevil v péči o syna a to ve všech ohledech. Jediné co zajišťuje jsou tři jídla denně prostřednictvím jeho sestry, ve dnech, kdy je syn u něj. Vše ostatní zůstává na mě. Není s ním možná žádná domluva, na čemkoli se dohodneme tak nesplní.   Se synem netráví žádný čas, celé dny až do noci je mimo dům.   Nekomunikuje se školou a nehradí žádné výdaje spojené se školou a vzděláváním, nekupuje synovi žádné oblečení, neřeší návštěvy lékaře. Veškeré starosti a výdaje jdou za mnou, protože samozřejmě nedopustím, aby syn například nejel na školu v přírodě, neměl doučování, které potřebuje, měl odpojený mobilní telefon, nebo chodil v malých botách. Problém je v tom, že otec ač inženýr architektury se živí jako umělec na volné noze a přes to, že veškerý čas tráví v "práci" podle jeho slov nemá žádné peníze. Je to pro mne velmi náročné a vyčerpávající a bez finanční pomoci mého otce, bych nebyla schopná tuto situaci ustát. O tom, že v době, kdy je syn u otce nad ním není absolutně žádná kontrola a vedení ani nemluvě. Jaké jsou prosím možnosti, popřípadě jak postupovat v této situaci? Děkuji. Žofie.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte nic zakotveno rozsudkem, je vše ohledně péče a výživného pouze výsledkem dohody. Je ale třeba sdělit, že v současné době je v důsledku judikatury Ústavního soudu velký příklon ke střídavé péči a pokud byste se obrátila na soud, je reálné, že by soud i přes výchovná pochybení otce, která popisujete, syna do střídavé péče svěřil. Proto by bylo v daném případě vhodné se zpočátku obrátit spíše na mediátora, s jehož pomocí byste se pokusili nastavit nějaká pravidla péče a výživného, protože v rámci soudního řízení spory ohledně způsobu, jak se otec chová nebo co synovi poskytuje či neposkytuje, nevyřešíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.