Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 17 let v manželství (2001-2018), máme tři nezletilé děti. Manželství chceme oba rozvést. Manželovi byl během našeho manželství dán darem dům jeho rodičů, ve kterém od začátku našeho společného manželství bydlíme, je tedy psán na něj. Já se po rozvodu budu s dětmi stěhovat z domu. Mám nárok na polovinu ze společně investovaných prostředků, což bude cca 200.000 Kč.

Za to ale bydlení pro děti ani sebe nepořídím. Mohu se domáhat vyšší částky tak, abych alespoň z části pořídila pro naše děti byt? Během manželství jsem se o děti a domácnost dobře starala, o manželovu babičku 8 let a mezi mateřskou dovolenou MD řádně chodila do práce. Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Bohužel vypořádání společného jmění manželů je pouze matematika. I když jste se řádně starala o domácnost i děti, z finančního pohledu na žádné "odškodné" právo nemáte. Bylo by samozřejmě morální, aby se s Vámi manžel domluvil na rozumné částce, nicméně pokud bude trvat na čistě právním řešení, z důvodu, že jste pečovala o rodinu, žádný finanční nárok nemáte.
Jediné, co by připadalo v úvahu, by bylo žádat výživné na rozvedenou manželku. Pro uplatnění tohoto nároku by ale bylo dobré poradit se s advokátem - seznam na www.advokatikomora.cz, který by lépe analyzoval Vaši konkrétní situaci a možnost úspěšnosti domoci se takového nároku.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vypořádání SJM - investice do nemovitosti manžela a odškodné za péči o děti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.