Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla jsem se zeptat, zda mohu požadovat výživné zpětně. Dne 29.1.2015 se nám narodila dcera, v květnu 2015 jsme se přestěhovali k otci a žili spolu ve společné domácnosti až do května 2018. Otec na dceru vůbec nepřispíval zdůvodnil to tím, že bere pouze 20.000 Kč čistého a má dluhy + platí na nezletilé děti z předchozího manželství 5.000 Kč.

Neřešila jsem to, o společnou domácnost jsme pečovali společně, otec platil nájem bytu + energie, vodu, plyn v celkové výši 5.000 Kč nic jiného nefinancoval, dokonce ani nezletilé nekupoval dárky. Ostatní náklady jídlo, oblečení, léky, hygiena, výlety a podobně se hradily pouze z mých prostředků, měsíčně cca. 8.000 Kč nejen pro sebe, ale i jeho nezletilé syny. Do května 2016 jsem byla s dcerou doma a pak jsem musela nastoupit do práce také z nedostatku finančních prostředků. A k tomu jsem investovala nemalé peníze do jeho bytu, nábytek, plovoucí podlaha, osvětlení a podobně. Pak jsme se rozhodli přestěhovat do většího a otec dítěte řekl, že ten jeho byt budeme pronajímat (2+1), koupila jsem byt na hypotéku velký (3+1), abychom se tam mohli vmístit všichni (2 dospělí a 3 děti 3, 10,17), ovšem při stěhování v květnu 2018 nám otec oznámil, že již s námi nechce žít. K tomu jsem se dozvěděla, že plat, který mi tvrdil, že má není pravdou, měl ho mnohem vyšší a to až o 5.000 - 8.000 Kč navíc. Když jsem se ptala jak to bude, a že tedy když mi lhal, že chci pro dceru výživné zpětně, tak mi řekl, že mi nic nedá, že je to můj problém a že mi nic dávat nebude a že byl u právníka a on mu řekl, že nemám na to nárok. Nechci jít zbytečně k právníkům a platit za konzultace, pokud je to pravda. Děkuji Běla

ODPOVĚĎ:
Jako rodiče máte oba dva vůči dceři vyživovací povinnost. Pokud ji dceřin otec neplní dobrovolně a dohoda s ním není možná, máte právo vyžadovat plnění vyživovací povinnosti soudní cestou (což ve Vašem případě doporučuji, protože neshody týkající se výživného budou zřejmě pokračovat).
Podle § 922 nového občanského zákoníku platí, že výživné lze přiznat jen ode dne zahájení soudního řízení, u výživného pro děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne. Výživné pro děti lze tedy požadovat až tři roky zpětně.
Nevím, na základě čeho právník otci sdělil něco jiného (pokud mohu ale sdělit svůj názor, domnívám se, že Váš bývalý přítel u právníka buď vůbec nebyl nebo si zkreslil sdělené informace podle sebe), ale výživné zpětně požadovat můžete. Nebudete sice moci požadovat výživné za celou dobu od narození dcery, ale tři roky zpětně ano.
Aby soud výživné určil, je zapotřebí k okresnímu soudu v místě bydliště dcery podat návrh na určení výživného pro nezletilé dítě. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci například sociální pracovnice OSPOD nebo občanská poradna, která poskytuje bezplatné právní poradenství.
Za podání návrhu se neplatí žádný soudní poplatek.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zpětné určení výživného pro dítě, děti - do kolika let o to může matka dítěte, dětí požádat soud?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.