Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych se zeptal jak postupovat. S manželkou mám 2 děti (5 a 3 roky) a máme společný dům který vlastníme na půl. S manželkou jsme se rozešli v únoru 2019 ale domluvili se jak s dětmi a že budeme zatím bydlet společně v domě a každý budeme přispívat půl peněz na domácnost. 9.4.2019 když jsem byl mimo domov vzala děti a odstěhovala se ke své matce a poslala jen SMS že pokud tam přijedu zavolá na mě policii. Nikdy u nás nedošlo k žádnému fyzickému nasili ani u dětí (s dětmi mám velice výborný vztah).

Zároveň mi poslala požadavek, abych jí poslal peníze na její část hypotéky (8 000Kč) a zároveň 5 500Kč na děti (nevím jak k té částce přišla - beru 20 000Kč čistého). A pokud jí peníze nepošlu bude je po mě chtít po rozvodu zpětně. Zatím nemáme ani podanou žádost o rozvod a ani nejsme domluveni na rozdělení majetku. Rád bych se zeptal jestli na to má právo? Nerad bych teď např. půl roku platil její část hypotéky a pak jí ještě musel dát celou půlku z peněz za prodaný dům. Jinak každý máme vlastní účet a manželka tam má kolem 200.000 Kč takže nehrozí, že by mohla ona nebo děti živořit. Předem děkuji, Ctibor

 

ODPOVĚĎ:
Jedinou povinnost, kterou v aktuální situaci máte, je hradit výživné na děti. Pokud nežijete s dětmi ve společné domácnosti - což nežijete, když se s nimi manželka odstěhovala, pak na ně hradit musíte, jinak by soud stanovil výživné zpětně. Při věku dětí 3 a 5 let a čistém příjmu 20.000,-Kč byste měl výživné hradit na každé dítě ve výši 2500 Kč, celkem tedy 5000 Kč. Na internetu jsou dostupné orientační kalkulačky výživného a tam lze zjistit, jakou částku při věku dětí a Vašem čistém příjmu máte hradit. Pokud jde o hypotéku, tak dokud jste manželé, hradíte ji ze SJM, je tedy otázkou domluvy, kdo co bude jak hradit. Vypořádávat se majetkově budete až k době, kdy nabyl právní moci rozsudek o rozvodu manželství. K tomuto okamžiku bude rozhodné, jaký je zůstatek na hypotéce a jakou hodnotu má dům. Na manželčinu část hypotéky tedy peníze posílat nemusíte, povinnost k tomu nemáte, ovšem pokud hypotéku neuhradíte, bude se na vás banka dívat jako na jeden subjekt a např. v rámci exekuce si dluh vezme od obou z vás z vašich účtů i příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.