Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, na svá práva v situaci samoživitelky. Aktuálně jsem matka 2 nezletilých dětí (syn - necelé 4 roky, dcera - 7 let) a jsem samoživitelka. Od jejich otce jsem odešla (odchod proběhl z mé strany) 2017. Děti jsme měli ve "střídavé péči" takovým způsobem, že jsme si je střídali ob den/dva dny.

2018-2019 již máme péči střídavou tak, že má každý rodič obě děti celý týden a ten si střídáme.
Dohoda proběhla ústně, soud zatím žádný nebyl.
Žiji s dětmi v pronajatém bytě, na který pobírám příspěvky na bydlení. Jsem na rodičovské dovolené plus si vydělávám na poloviční pracovní úvazek s výdělkem 15.000 Kč hrubého.
Otec žije ve vlastním bytě (odhadní cena cca 5.000.000 Kč), na který splácí hypotéku. Pracovní poměr má trvalý, plný a pobírá cca 40 tisíc hrubého výplatu. Svoji jsme nebyli.
Otec dětí mi na děti nepřispívá měsíčně žádnou částkou. Z důvodu -
1. nebyli jsme sezdáni (tudíž na to nemám nárok) a za
2. máme střídavou péči po týdnu. (máme děti oba stejně)
Vzhledem k tomu, že má finanční situace je neúnosná, ve většině případů se musím zadlužit, abych mohla sama a i s dětmi fungovat, bych ráda poprosila o radu, zda je nějaká šance, pokud bych šla soudní cestou, že bude otci přiděleno měsíční placení alimentů na své děti. Děkuji, Iveta

 

ODPOVĚĎ:
Oba rodiče mají vůči dětem vyživovací povinnost do doby, dokud děti nejsou schopné se samy živit, bez ohledu na to, zda rodiče jsou (byli) sezdáni či nikoliv. Argument Vašeho bývalého partnera, že na výživné pro děti nemáte nárok, protože jste nebyli sezdání, je tedy zcela mylný.
Co se týče střídavé péče o děti, je pravdou, že při střídavé péči o děti pečuji a tedy i plní vyživovací povinnost oba rodiče. Životní úroveň dítěte má být zásadně shodná z životní úrovní rodičů. Pokud tedy má Váš bývalý partner výrazně vyšší příjem než Vy a jeho životní úroveň je tedy pravděpodobně také vyšší než Vaše, mohl by Vám soud určité výživné přiznat i při svěření dětí do střídavé péče a jejím pravidelném rozložení. Podle § 919 občanského zákoníku platí, že: Nežijí-li spolu rodiče nezletilého dítěte, které nenabylo plné svéprávnosti, a nedohodnou-li se o plnění vyživovací povinnosti k dítěti, rozhodne o výživném soud. Doporučuji tedy podat k soudu návrh na svěření dětí do střídavé nebo Vaší výlučné péče a požádat soud také o stanovení výživného. Výživné je možné požadovat až tři roky zpětně. Vzory návrhu na svěření dětí do péče a určení výživného najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním může pomoci právník či pracovník orgánu sociálně-právní ochrany dětí (tzv. OSPOD). Návrh se podává k okresnímu soudu v místě bydliště dětí a za jeho podání se neplatí žádný soudní poplatek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.