Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dospělý vnuk žije s matkou a mladším bratrem. V květnu 2019 dosáhl plnoletosti a jeho otec mu zřídil účet, na který mu začal posílat výživné, které dříve poukazoval matce dítěte. Polovina výživného byla určena na spoření, které založila matka po rozvodu podle rozhodnutí soudu. Otec poslal vnukovi celé výživné s tím, že matce nemusí vůbec na nic přispívat a všechny peníze si může nechat.

Zároveň žádá po matce, aby do té doby naspořené peníze převedla na synův účet. Matka ale zakládala spoření s tím, že oba synové by dostali peníze až po ukončení studia, aby měli něco do začátku. Peníze jsou vloženy do fondů, které ale bohužel moc nevydělávaly, matka to udělala po domluvě s finančním poradcem, ale pokud teď ukončí spoření, přijde ještě o část peněz díky předčasnému ukončení. Sama z peněz pro syny nevzala ani korunu, ale otec jí vyhrožuje trestním oznámením a soudem, prý díky špatnému investování synům peníze zpronevěřila. Ve finále je tam méně peněz, než kolik se vložilo, ale není vinou matky, že fondy nebyly výdělečné, dělala to v dobré víře, aby se časem peníze zhodnotily, protože na běžném účtu nejsou úroky téměř žádné. Otec vyhrožuje, že rozdíl bude muset matka doplatit. Je pravda, že dospělé dítě nemusí z výživného do domácnosti, ve které žije, přispívat vůbec nic? Matka na rozdíl od otce nemá vysoký plat. Syn studuje gymnázium. Zrušení spoření je finančně nevýhodné, otec o tomto spoření celé roky věděl, nic nenamítal, ale nyní tvrdí, že o ničem nevěděl, přestože mu matka dětí předkládala výpisy z účtu jednou ročně. Jednala s tím nejlepším úmyslem, aby byli synové do budoucna zajištěni, spoření mělo být dlouhodobé, aby se peníze časem zhodnotily.
Má otec naději u případného soudu uspět? Může si vnuk nechat celé výživné a chtít po matce, aby ho živila? Matka se o syny stará již deset let vzorně, otec si je bere, ale veškeré starosti o děti jsou na matce. Nezajímá ho škola, nemoc dětí, prostě nic. Navíc oba chlapce navádí proti matce, přestože si našel jinou ženu, když matka čekala druhého syna a v době rozvodu nebyly mladšímu synovi ani dva roky. Děkuji, Eleonora

 

ODPOVĚĎ:
Pokud děti žijí ve společné domácnosti s rodičem a pobírají od druhého rodiče výživné, jsou povinny přispívat na chod domácnosti a svou výživu, tedy nejjednodušeji výživné dát rodiči, s nímž bydlí.
Pokud jde o částku výživného, tak to celé slouží ke spotřebě ve prospěch dítěte, nikdo není povinen polovinou spořit. Otec nemá naději uspět u soudu, muselo by být prokázáno, že matka zpronevěřila majetek svých dětí, což není tento případ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.