Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme již šestnáct let (2006-2022) rozvedeni a já jí stále ještě posílám každý měsíc 2.000 Kč. Dá se to nějak ukončit bez soudu nebo musím někam dát žádost/návrh? Dominik.

ODPOVĚĎ:

Předpokládám, že částkou 2.000 Kč máte na mysli výživné pro bývalou (rozvedenou manželku). Podle občanského zákoníku má rozvedený manžel právo na výživné zejména tehdy, pokud není schopen se živit a tato jeho neschopnost se živit má svůj původ v manželství (příkladem může být žena, která nemůže pracovat kvůli péči o malé dítě které se v manželství narodilo), v ostatních případech trvá vyživovací povinnost nejdéle tři roky od rozvodu manželství.
Současný občanský zákoník ale začal platit až od ledna 2014, takže Vaše manželství bylo rozvedeno a výživné stanoveno podle starší právní úpravy. Doporučuji pokusit se s bývalou manželkou na ukončení placení výživného nejprve dohodnout - nejlépe sepsat dohodu písemně. Pokud se Vám nepodaří s bývalou manželkou spojit nebo dohoda s ní nebude možná, nezbude Vám nic jiného, než se obrátit na okresní soud, který Vaše manželství rozvedl a rozhodl o výživném, s návrhem na ukončení (zrušení) výživného. Vzory takového návrhu najdete k dispozici na internetu nebo Vám s jeho sepsáním mohou pomoci například pracovníci občanských poraden, které nabízejí bezplatné právní poradenství ve větších městech.
Pokud přece jen neplatíte výživné pro bývalou manželku, ale pro dítě/děti, pak jste toto výživné povinen platit do doby, dokud dítě nebude schopné se samo živit. Vyživovací povinnost k dětem zpravidla končí s ukončením studiu a nástupem dítěte/dětí do zaměstnání. Pokud byly děti v době rozvodu ještě malé,, může vyživovací povinnost k nim stále trvat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.