Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 9.5.2023 jsem uzavřel dohodu s matkou dětí o zvýšení výživného na syna. Synovi dne 20.5.2023 bylo 18 let a peníze od tohoto měsíce mám zasílat přímo k jeho rukám. Jeho matka u soudu slíbila, že do konce května 2023 se synem zřídí účet a zašle mi jeho číslo, abych na tento mohl plnit výživné.

Účet jsem nedostal. Syn se mnou nekomunikuje, na dotazy neodpovídá.   Matka mi emailem sdělila ať plním na její účet jako doposud nebo synovi na adresu. V rozsudku není zmínka o způsobu plnění výživného. Vím, že bez souhlasu syna nemohu platit výživné na jiný účet. Zasílání z pošty stojí navíc 72 Kč. Zasílání složenkou je také obtížnější na evidenci. Je možné soudně upravit, abych mohl výživné zasílat na účet? Děkuji. Karel.

 

ODPOVĚĎ:
V případě dohody je vždy dobré specifikovat v dohodě i způsob výplaty výživného. Na základě Vašeho dotazu předpokládám, že se tak nestalo a - jak ve svém dotazu sám uvádíte - v rozsudku o výživném není způsobem hrazení výživného upraven. Obávám se, že žádný soud nebude vydávat další (nový) rozsudek o výživném jen proto, aby upravil způsob jeho výplaty. Jestliže tato informace v rozsudku chybí, budete se muset na způsobu výplaty výživného se synem dohodnout.
Od dosažení synovy zletilosti byste měl výživné hradit přímo jemu. Jestliže s Vámi ale syn nekomunikuje a on ani jeho matka Vám nesdělili číslo účtu, kam máte výživné posílat, máte v zásadě dvě možnosti: Platit výživné složenkou na adresu syna tak, aby se peníze dostaly přímo k synovi a nést náklady spojené s těmito platbami. Druhou možností je nadále posílat výživné pro syna na účet jeho matky. V takovém případě to ale doporučuji synovi písemně sdělit s vysvětlením, že tak činíte proto, že Vám nesdělil číslo účtu (a Vy nejste ochoten nést náklady spojené s platbami složenkou) a že jakmile Vám číslo účtu sdělí, jste připraven mu výživné posílat na účet. Bude pak záležet na synovi, jak se k této situaci postaví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.