Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dvě děti, které jsou od narození soudem svěřeny do mé péče. Dceři bude letos (2024) v červenci 9 let, synovi bylo vloni v listopadu 18 let a třetím rokem studuje střední školu. Otec na ně má platit dle soudu dohromady 2.500 Kč měsíčně (dcera 1.000 Kč a syn 1.500 Kč). Chtěla bych si zažádat o zvýšení, protože částky jsou směšně nízké.

Prosím o radu, jak žádost na soud sepsat. Jejich otec pracuje v oboru zedník jako OSVČ a není ochoten všechny příjmy přiznat. Určitě má kolem 50.000 až 60.000 měsíčně. Já jsem momentálně na Úřadu práce a pobírám přídavky na děti a bydlení cca 10.000 měsíčně. Otec dětí není a nebyl můj manžel. Předem Vám velice děkuji za odpověď a radu.   S pozdravem a přáním hezkého dne. Zdeňka.

 

ODPOVĚĎ:
Stanovené výživné, které uvádíte, je skutečně velmi nízké. Výživné lze nechat zvýšit až tři roky zpětně. Nevadí, že otec nepřiznává příjmy, soud bude při stanovení výše výživného vycházet z tzv. potencionálního příjmu, tedy si zjistí, kolik člověk daného vzdělání a profese v dané lokalitě obvykle vydělává a z této částky bude vycházet. Za dítě, které ještě není zletilé, podáváte návrh Vy jako matka, zletilé dítě si už musí návrh podat samo svým jménem. Do návrhů uvádíte Váš příjem a výdaje jak rodiny, tak výdaje na dítě, zda má nějaké zdravotní omezení a případně jaké náklady se s tím pojí. Dále uveďte, jaké výživné byste považovala za adekvátní. U nezletilého dítěte soud stanoví výživné bez ohledu na Váš návrh, u zletilého nemůže jít přes jeho návrh, ale zase je třeba uvést výživné reálné, protože u zletilého dítěte, pokud v návrhu uvedete výživné moc vysoké a soud stanoví nižší, dítěti by hrozilo, že by muselo alespoň částečně hradit náklady na advokáta protistrany, pokud by si otec advokáta najal. Uplatňuje se zde z hlediska nákladů řízení poměr úspěchu ve věci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.