Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manželův syn z 1. manželství - ročník narození 2000 je držitelem invalidního důchodu (I. stupeň). Žije ve společné domácnosti s matkou, která ještě uplatňuje daňové a další možné výhody a je stále student. Po studiu střední školy (zakončené maturitou) začal studovat VŠ, ale v průběhu 1. ročníku odešel. Začal pak znovu studovat na stejné střední škole jiný obor, kde bude nyní znovu maturovat.

Hlásil se opět na VŠ a byl přijat. Syn (nyní 24 let) žádá navýšení výživného s ohledem na stávající stav. Manžel souhlasí, ale chtěl by vědět, v jaké asi poměrné výši (má cca 29.000 Kč) a do kdy musí platit výživné. Hraje nějakou roli i synův příjem ID? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost Vašeho manžela i jeho bývalé manželky vůči synovi trvá do doby, dokud syn nebude schopen živit se sám. Vyživovací povinnost tedy zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Pokud by ale syn bez vážného důvodu (například zdravotního) opakovaně ukončoval studium a opět začínal studovat například vzájemně nesouvisející obory, pak by další poskytování výživného mohlo být v rozporu s dobrými mravy - není povinné hradit výživné tzv. věčnému studentovi. Jestliže se Váš manžel se synem na výživném dohodne, pak je výše výživného i datum jeho hrazení věcí jejich vzájemné dohody. Rozhodně ale doporučuji uzavřít tuto dohodu písemně.
Jestliže dohoda nebude možná, může syn podat návrh na zvýšení výživného - v takovém případě bude o výživném rozhodovat soud. Ohledně výše výživného existuje doporučující tabulka Ministerstva spravedlnosti - najdete ji například zde: https://www.vasevyzivne.cz/tabulka-vyzivneho/ Tabulka stanovuje, jaká část příjmu povinného rodiče by měla činit výživné pro dítě určitého věku. Pokud má Váš manžel pouze vyživovací povinnost k synovi (nemá další dítě/děti s Vámi), mělo by výživné podle tabulky činit 20% jeho příjmu, tedy cca 6 000 Kč. Tabulka má ale pouze doporučující charakter a soudy se jí při určování výše výživného mohou, ale nemusí řídit. Soud by měl zohlednit také to, že syn má příjem v podobě invalidního důchodu, ze kterého může hradit některé své životní výdaje a je tedy alespoň částečně schopen živit se sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.