Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mohu nesouhlasit se začleněním pozemku do honitby a jak se bránit, pokud tento pozemek je již její součástí. Před cca 10 lety jsme podepsali plnou moc k zastupování na valné hromadě honebního společenstva. O výsledku jednání nás nikdo neinformoval, nikde nemohu zjistit, zda jsem se stal členem společenstva anebo můj pozemek je pouze připojen k honitbě.

Na jakou dobu je smlouva uzavřena, mám-li nějaká práva jako vlastník pozemku a co naopak musím strpět. Pozemek je o rozměru zhruba 1,5 ha a nachází se v těsné blízkosti zástavby. Děkuji, Ctibor

ODPOVĚĎ:
Právní úprava honebního společenstva je obsažena v zákoně o myslivosti (z. č. 449/2001 Sb.).
Honitba je ve smyslu § 17 odst. 2 zákona o myslivosti tvořena souvislými honebními pozemky. Orgán státní správy myslivosti z důvodu bezpečnostních nebo vojenských nebo zájmu vlastníka prohlásí za nehonební pozemky i jiné pozemky, než pozemky uvedené v § 2 písm. e) zákona.
Nehonebními pozemky ve smyslu § 2 písmeno e) tohoto zákona se rozumí: pozemky uvnitř hranice současně zastavěného území obce, jako náměstí, návsi, tržiště, ulice, nádvoří, cesty, hřiště a parky, pokud nejde o zemědělské nebo lesní pozemky mimo toto území. Dále pozemky zastavěné, sady, zahrady a školky řádně ohrazené, oplocené pozemky sloužící k farmovému chovu zvěře, obvod dráhy, dálnice, silnice, letiště se zpevněnými plochami, hřbitovy a dále pozemky, které byly za nehonební prohlášeny rozhodnutím orgánu státní správy myslivosti.
Z informací obsažených ve Vašem dotazu nejsem schopna s ohledem na výše uvedené posoudit, zda je u Vás dán důvod pro vyjmutí pozemku z honitby.
Dle ustanovení § 19 odst. 1 zákona o myslivosti je honební společenstvo právnickou osobou, jejímiž členy jsou vlastníci nebo spoluvlastníci honebních pozemků. Pokud si nejste jisti, zda jste se stal členem společenstva, nebo zda byly pouze Vaše pozemky připojeny do honebního společenstva – navrhuji obrátit se s žádostí o sdělení těchto informací přímo na honební společenstvo, které je povinno Vám tyto informace § 19 odst. 8 zákona o myslivosti.
Ustanovení § 19 z. o myslivosti stanoví, že se honební společenstvo zakládá na dobu neurčitou, či na dobu určitou.
Mezi práva členů honebního společenství patří: volba a odvolávání honebního starosty + dalších
funkcionářů, schvalování návrhy o finančním hospodaření, rozhodování o využití honitby + smlouva o nájmu, rozhodování o změně stanov, rozhodování o přijetí vlastníka honebních pozemků za člena honebního společenstva, hlasování – za každý i započatý hektar jeden hlas atd.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.