Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak moc je nezákonné smyšleným profilem na sociální síti Facebook kontaktovat a ovlivňovat skutečného zájemce o seznámení? Do jaké míry je to postižitelné? Například: mám zájem o seznámení a proto jsem si zřídil účet u sociální sítě, na které mě kontaktuje smyšlený, neopravdový uživatel. Děkuji, Robert

ODPOVĚĎ:
vytvoření, vlastnictví či užívání smyšleného profilu na sociální síti není v rozporu se zákonem. Protiprávní může být jedině úkony spojené s vlastnictvím profilu (např. maskování za účelem páchání trestné činnosti apod.).
Pokud jste byl kontaktován záměrně smyšlenou osobou a ta předstírala zájem o seznámení, lze za určitých okolností uvažovat o porušení osobnostních práv. Nicméně útok na právem chráněné hodnoty (tedy ochrana soukromí a osobnosti) je v tomto případě (pokud situace nevyeskaluje např. do obtěžování či stalkingu) natolik banální, že jej nebude možné sankcionovat (a to nepřihlížím ke skutečnost, že pravděpodobně bude složité zjistit, kdo je vlastníkem smyšleného profilu a kdo jej užívá).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.