Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Problémů je celkem dost a zaměstnavatel to se mnou nechce nijak řešit, naopak mi za to začal sahat na osobní ohodnocení a pokutovat. Nastoupil jsem do Casina jako krupiér a narazil jsem na pár věcí, které podle mně nejsou v pořádku. Některé i porušují zákon.


Rád bych se zeptal, jak je možné toto řešit, popřípadě na jaké instituce se obrátit a tyto problémi přinejhorším nahlásit.
Problémi které řeším jsou tyto:
1) V prostorách Casina se smí stále kouřit (dokonce se rozdávají cigarety i doutníky zdarma)
2) Hráči dostávají tzv. "vratky" - vybraní hráči dostávají % z prohraných peněz zpět, obvykle 10%, nekteří 20 %.
3) Ne všechny peníze jsou nám vypláceny oficiálně na výplatní pásku, někdy dostáváme peníze v obálkách.
4) Všichni hráči dostávají veškeré pití zdarma, někteří hráči i jídlo.
5) Jsou tu hráči, kteří si smí dokonce sami obsluhovat ruletu, sami si hází kuličnu a pod.
6) Ve smlouvě máme uvedeno, že část mzdy je nenároková složka, která je závislá na splnění cílů. Ovšech pokud se vedení zeptám, "jaké jsou dané cíle, " je mi řečeno "ať se nestarám, že mě to nemusí zajímat"
7) Toto je spojené s bodem 6. Do Casina si přišel zahrát majitel našeho Casina, vyhral x milionů a díky tomu jsem přisli právě o tyto bonusy.
Děkuji, Gabriel

 

ODPOVĚĎ:
1) Kouření v prostorách kasina je zakázáno zákonem č. 65/2017 Sb. , kde je zakázáno kouření ve všech prostorách provozoven stravovacích služeb, kam kasina také spadají.
Při porušování tohoto zákazu je možné upozornit státní či obecní (městskou) policii, případně informovat městský či obecní úřad. Kontrolu může provést také krajská hygienická stanice.
2+4+5) Podle § 7 odst. 3 zákona č. 186/2016 Sb. se provozovateli v souvislosti s provozováním hazardní hry zakazuje poskytovat účastníkovi hazardní hry jakoukoli výhodu v podobě potravin, nápojů, tabákových výrobků nebo povzbuzujících látek.
Kontrolu nad dodržováním zákona vykonává celní úřad. Při podezření na porušování zákona je tedy možné obrátit se na něj.
3) Pokud je část peněz vyplácena tzv. načerno, a nejsou odváděny povinné odvody, je možné obrátit se na ČSSZ, na zdravotní pojišťovnu i na místně příslušný inspektorát práce.
6+7) Je-li součástí platu nenároková složka, která je závislá na splnění cílů, musí tyto cíle být specifikovány. Pokud díky vágním formulacím dochází například k nerovnému odměňování, jedná se diskriminaci a opět je možné obrátit se na místně příslušný inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.