Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od kdy resp. po jakou dobu škola přebírá zodpovědnost za dítě/žáka. Konkrétně se jedná o situaci, kdy základní škola má dvě různé budovy pro výuku, přičemž jedna se nachází v druhé obci. Děti prvního stupně odjíždějí ráno linkovým autobusem v doprovodu učitelky (protože také jede do oné školy) do školy v druhé vesnici. Výuka a oběd jsou v této budově, přičemž do družiny se musí vrátit zpět linkovým autobusem do první vesnice.

Tuto cestu autobusem se ovšem již děti vracejí sami, kdy škola argumentuje tím, že není její povinnost zajišťovat doprovod. Z mého pohledu je rozdíl mezi doprovodem na začátku a konci v ý uky, případně po skončení družiny, kdy je to na zodpovědnosti rodičů a naopak mezi přejezdem dětí mezi obědem a družinou z budovy do budovy, kdy je dítě prakticky stále ve škole a pod jejím dohledem. Jako rodiče nemáme na výběr a těžko se můžeme během dne postarat o bezpečnost svých dětí.
Děkuji, Kamil

 

ODPOVĚĎ:
Odpovědnost za dítě škola přebírá v okamžiku, kdy dítě přebírá od rodiče a odpovědnosti se zprošťuje v okamžiku, kdy dítě předává rodiči či na pokyn rodiče vypouští ze školy domů samotné. Pokud děti v mezidobí musí opustit školu, je dle mého názoru a vyplývá to i z koncepce odpovědnosti dle občanského zákoníku, za děti stále odpovědná škola a měla by zajistit dozor tak, aby se děti řádně přepravily po obědě do družiny. Doporučuji se v daném případě obrátit na Českou školní inspekci a situaci řešit, je jen otázkou času, kdy se něco může stát. Škola by měla mít uzavřenou pojistku odpovědnosti za způsobené škody na zdraví či majetku.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Od kdy do kdy škola ručí za chování a jednání žáka školy?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.