Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nevlastní syn je v současné době ve výkonu trestu a rád by si stěžoval na skutečnost, že mu některé materiály od soudu v době před odsouzením, kdy byl na svobodě, nebyly doručeny do datové schránky (jímž byl letitým vlastníkem), ale klasickou poštou, kterou si on ovšem nevyzvedával (důvody ponechávám stranou).

Ze zákona je povinností úřadů doručovat prioritně do datové schránky. Můj (jeho) dotaz zní, komu by měl zaslat stížnost, neboť podle syna se nemohl zúčastnit důležitých jednání právě z důvodu neplnění povinnosti způsobu doručení (v takovém případě nelze akceptovat fikci doručení). Děkuji, Igor.

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, trestní řád předvídá, že doručování do datové schránky má přednost před doručování prostřednictvím pošty, tedy pošta má být užita až v případě, že nelze doručovat do datové schránky. Přičemž platí, že soud je povinen prověřovat, zda daná osoba má či nemá datovou schránku.
Dále platí: Je-li adresátem obviněný, doručuje se mu především na adresu, kterou za tím účelem uvedl. Pokud by tedy Váš nevlastní syn pro účely doručování uvedl (ovšem) poštovní adresu, šlo by mu k tíži, že mu soud na tuto adresu doručoval a on si poštu nevyzvedával.
Možnosti obrany se odvíjí od mnoha okolností, např. : zda Váš nevlastní syn proti rozhodnutí soudu prvního stupně podal odvolání či nikoliv (pokud podal odvolání, byla by zde teoreticky možnost podat dovolání, nicméně je zde lhůta, dokdy lze dovolání podat - do dvou měsíců ode dne, kdy bylo obviněnému doručeno rozhodnutí odvolacího soudu).
Dále může podat podnět k ministru spravedlnosti, aby ten zvážil podání tzv. stížnosti pro porušení zákona, kterou může podat pouze ministr spravedlnosti. Nicméně v tomto případě není právní nárok na zahájení řízení o stížnosti, tzn. že zde záleží na ministru spravedlnosti, zda stížnost podá či nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.