Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podnikám v oblasti velkoobchodního zásobování stravovacích provozů mimo jiné i do státních organizací. Konkurenční firma nyní požaduje po státní organizaci informace v rozsahu kopií všech faktur za rok 2018 všech dodavatelů za sortiment ovoce a zelenina. Což považuji za obchodní tajemství a naprosto nekalou praktiku v oblasti podnikání.

Samozřejmě to povede k tomu, že i další firmy se k tomuto chování chystají a dojde brzy k tomu, že ve státní organizací budou zahlceny žádostmi o poskytnutí informací.
Jak se mohu já jako podnikatel či státní organizace proti tomuto chování bránit.
Přitom konkurenční firma, která tyto poznatky od některých státních organizací dosud získala s nimi naložila tak, že u některých položek, které se ji zdáli předražené, skandalizovala u nadřízeného stupně vedoucí stravovacího provozu a dodavatelskou firmu a v zájmu uklidnění situace převzala dodávky sama. Po určitou dobu dodávala za nižší ceny, aby pak po asi po měsíci ceny komodit vrátila na stejnou či ještě vyšší úroveň.
Ptám, se jak je možné v dnešní době dovolit takovým a podobným firmám provádět vydírání vedoucích kuchyní. Zákon č. 106 Sb je starý 20. let a mezitím ochrana osob a organizací je někde jinde. Nevím proč se tyto firmy neobtěžují obesíláním nabídkových ceníků či se účastnit výběrových řízení.   Děkuji, Lukáš

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o státní sektor, pak se na něj vztahuje informační povinnost, plynoucí ze zákona č. 106/1999, kdy státní organizace patří mezi povinné subjekty.
Pokud však máte možnost prokázat zneužití těchto informací jako nekalosoutěžní jednání konkurenčních firem, pak můžete podat žalobu u příslušného krajského soudu, jelikož tyto soudy jsou kompetentní takovéto spory řešit.

 

► Stránka se věnuje tomuto tématu:

  • Právo podnikatele ve stravování znát faktury ve veřejném stravovacím zařízení (zákon o přístup k informacím 106/1999 Sb.)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.