Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dovoluji si touto cestou se vás zeptat na správné jednání. Tedy víceméně by mě zajímalo jak se správně zachovat v situaci, která se mi stala. Je mi známo, že v případě autonehody se psem, je vždy na vině pes, nikoliv řidič. A ještě chci uvést, že jsem se věnovala výcviku psů, tudíž znám i vizuální povely pro psy.

A teď k věci. Rozvážím mražené potraviny k zákazníkům a i inkasuji hotovost, kterou po celý den mé trasy vozím s sebou. Při jedné ze svých tras jsem jela menší úsek lesem, kde jsem z dálky viděla stát u cesty mladého muže a u nohy mu seděl tmavě hnědý pes zřejmě Stafordširský bulteriér. Jela jsem 50-ti kilometrovou rychlostí a když jsem byla blízko nich (3-5 metrů), ukázal rukou povel pro psa „Vpřed“ tedy mi psa vyslal přímo pod auto. Odehrálo se to celé moc rychle. První má reakce bylo brzdění. Pak mi ale blesklo hlavou, co ho k tomu vedlo a že možná mě chce přepadnout, tak jsem rychle šlápla na plynový pedál a z místa ujela. Vzhledem k intenzivnímu kňučení psa, bylo velmi pravděpodobné, že mu bylo ublíženo na zdraví, ale nevím nic konkrétního. V nedaleké obci jsem pak stála u bytového domu na parkovišti a několik minut jsem byla v šoku. Nevěděla jsem, zda mám volat Policii. Na mém vozidlu, které mám v pronájmu žádná škoda nebyla a kromě šoku jsem ani já žádnou škodu neutrpěla, tak mi majitel vozidla sdělil, že Policii volat nemám. Takže jsem neudělala nic. Nevím, co bylo dále se psem. Zda ho tam muž nechal, nebo ho někam odvezl, kde mu poskytli pomoc. Proto se na vás obracím s dotazem. Jak v této situaci bez rizika svého zdraví, ale správně reagovat?

 

ODPOVĚĎ:
Jste-li si jistá tím, že ze strany dotyčného muže se nemohlo jednat například o bezděčný pohyb, který si pes omylem vyložil jako povel (tzn. že se nejednalo o nešťastnou náhodu), bylo by patrně vhodné o tomto incidentu informovat Policii ČR. V tomto ohledu není podstatné, jak byl dotyčný muž motivován (zda se tedy mohlo jednat o pokus Vašeho přepadení, anebo zda se dotyčný muž pouze snažil psovi ublížit, způsobit Vám škodu na automobilu apod.).
Je poměrně pravděpodobné, že Policie ČR nebude schopna dotyčného muže vypátrat, pro Vaší případnou obranu (pakliže by se dotyčný muž například v budoucnu pokusil vymáhat po Vás náhradu škody za zranění psa) je však oznámení tohoto incidentu Policii ČR vhodné - z tohoto důvodu si od Policie ČR nechte vyhotovit kopii zápisu (protokolu) o Vašem oznámení (v této souvislosti se nenechte odbýt a trvejte na tom, aby bylo Vaše oznámení zaprotokolováno). Jsem toho názoru, že žádné další kroky v této souvislosti podnikat nemusíte (bez znalosti totožnosti dotyčného muže by ostatně nemohly být ani realizovány).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.