Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalou partnerkou jsme žili 14 let v nesezdaném partnerství. 01/2022 se semnou rozešla, ale jelikož 12 let nepracovala a svůj byt pronajímá, aby měla peníze, nechce a podle jejích slov nemá se kam odstěhovat. Ještě chci podotknout, že máme 12 leté dítě a byt je můj.

Chci se zeptat, mohu požádat o svěření dítěte do opatrovnictví a ji vystěhovat? Pokud nemá peníze, aby ho uživila natož, aby se odstěhovala do svého bytu (ona má nového přítele), ale ještě spolu nebydlí. Rok po rozchodu u mě bydlí a někdy je to o nervy. Hledám řešení, aby byl už mezi námi klid a čistý stůl.

 

ODPOVĚĎ:
Vztahu druha a družky neposkytuje náš právní řád takovou ochranu jako manželům, a to ani v oblasti bydlení. Pokud tedy Vaše bývalá partnerka s Vámi nemá uzavřenou nájemní smlouvu, pak ve Vašem bytě bydlí bez právního důvodu a můžete ji nechat vystěhovat. Nejprve ji tedy vyzvěte písemně k opuštění bytu do Vámi stanovené lhůty (alespoň 1 měsíc), neboť jej užívá bez Vašeho souhlasu a nájemní smlouvy (jestli Vám však platí nájemné, pak máte uzavřenu ústní nájemní smlouvu a tuto je nejprve nutné v souladu se zákonem vypovědět). Pokud se ve lhůtě neodstěhuje, můžete podat žalobu k soudu na vyklizení bytu.
O svěření dítěte do Vaší péče můžete požádat již nyní, když již netvoříte pár. Zda soud Vašemu návrhu vyhoví však nelze předjímat, bude posuzovat více okolností, včetně přání dítěte. Doporučuji Vám kontaktovat místně příslušný orgán sociálně-právní ochrany dětí s tím, že máte zájem situaci dítěte aktivně řešit, neboť soud si jako podklad k rozhodnutí žádá i stanovisko OSPODu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.