Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje relevantní výklad 1. věty § 58 odst. 3 zákona o VŠ? Dcera zahájila v 06/2017 magisterské studium na 1. LF UK, které v 08/2020 neúspěšně ukončila. 09/2021 zahájila studium na FBMI ČVUT bakalářské studium, kde t. č. úspěšně dokončila 3. semestr. S odvoláním na výše uvedený paragraf ji byl FBMI na nadcházející semestr vyměřen poplatek za delší studium ve výši daném předpisy školy.

V odůvodnění rozhodnutí byla vyčíslena celková doba studia vč. předchozího neúspěšného přesahující tak (zcela pochopitelně) délku vybraného bakalářského studia FBMI navýšeného o 1 rok. Požadavek jsme rozporovali, mimo jiné - na FBMI dcera studuje v řádném harmonogramu studia daného VŠ jiný studijní program, než bylo předchozí studium (resp. program v jiné studijní oblasti dle přílohy nařízení vlády 275/2016), a že tedy není naplněn smysl uvedeného paragrafu (studijní program FBMI nestuduje déle, než je určené). Odvolání proti poplatku bylo zamítnuto, aniž by se odvolací orgán vyjádřil k našim námitkám. V odůvodnění byly opět pouhé citace § 58 zákona (spolu s čl. 11 odst 1 pism. b Statutu ČVUT). Jak dospěla škola k závěru že dcera studuje studijní program déle, než jak předpokládá zákon, nebylo vysvětleno. Toto zamítnutí je současně konečné, bez možnosti dalšího řešení v rámci VŠ. V případě potřeby mohu příslušné dokumenty poskytnout, stejně jako případné další informace. Situace je komplikovaná i trvajícím požadavkem na úhradu školného – obáváme se konsekvencí jak s úhradou („jeho vyměření akceptujeme a tedy další opravné prostředky jsou irrelevantní“), tak nezaplacením („důvod k ukončení studia ze strany školy pro nesplnění podmínek“). Navíc lze očekávat, že škola bude stejně postupovat v případě 5. a 6. semestru z našeho pohledu řádného studia. Jak dále postupovat? Děkuji Miloslav.

 

ODPOVĚĎ:
Je pravdou, že § 58/3 zákona o vysokých školách je formulován mimořádně nešťastně, resp. nesrozumitelně.
Zkrácený obsah tohoto ustanovení lze - pro případ Vaší dcery - odcitovat následovně:
"Studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium … do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně … Období, ve kterém student studoval v takovýchto studijních programech, nebo v takovýchto studijních programech a v aktuálním studijním programu souběžně, se do doby studia započítávají pouze jednou …"
Z tohoto ustanovení, a to především ze slov "do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně", dle mého názoru vyplývá, že jako dobu studia je nutné chápat celkovou dobu studia (a to i neúspěšného) dotyčného studenta - tedy bez ohledu na fakt, že student aktuálně studuje jinou vysokou školu, resp. jiný studijní program.
Smyslem daného ustanovení je samozřejmě peněžně sankcionovat takzvané věčné studenty, čehož lze docílit právě tím, že vysokoškolské studium daného studenta bude chápáno jako jeden celek.
Proti rozhodnutí vysoké školy o vyměření poplatku za delší studium není možné se odvolat k nadřízenému orgánu. Jedná-li se o podmínku pokračování ve studiu, je nezbytné vyměřený poplatek uhradit a následně se případně obrátit na soud s žalobou.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.