Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné v Českej Republike predávať výrobky s obsahom HHC (látka podobná THC). Umožňuje to nejaký zákon alebo vyhláška? Alebo je predaj regulovaný neakým zákonom? Ak áno, kde získam plné znenie tejto vyhlášky alebo zákona? Je možné takýto dokument apostilovať pre potreby súdu v zahraničí? S pozdravom Bohuslav.

ODPOVĚĎ:
Prodej výrobků obsahujících THC je v České republice upraven především zákonem o návykových látkách, nařízením vlády o seznamech návykových látek a rovněž zákonem o léčivech. Tyto právní předpisy naleznete ve Sbírce zákonů České republiky:
https://bit.ly/40W1FuD
Úplná znění těchto právních předpisů jsou rovněž dostupná například zde:
https://www.zakonyprolidi.cz
Více informací o právní úpravě výrobků obsahujících THC získáte například zde:
https://www.havelpartners.blog/technicke-konopi-a-vyrobky-z-nej-na-trhu-v-cr-legalne-k-prodeji-aneb-ohlednuti-za-uplynulym-rokem-z-hlediska-konopne-legislativy
Co se týče výrobků odvozených od THC, není prodej některých z nich v České republice dosud právně regulován – tzn. že je možný. V současné době je ovšem připravována novelizace příslušných právních předpisů, která by se měla vztahovat rovněž na tyto výrobky. O této novelizaci se více dočtete například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/nova-pravni-uprava-prodeje-kratomu-a-cbd-konopi-co-nas-ceka-a-pravdepodobne-nemine-117074.html
Co se týče superlegalizace, resp. apostily, je nutné si uvědomit, že tímto způsobem je v zásadě možné ověřovat (potvrzovat) pouze úřední listiny (rozhodnutí soudů, správních orgánů apod.). Vyplývá to především ze sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 45/1999 Sb. , jehož prostřednictvím přistoupila Česká republika k Haagské úmluvě. S některými státy pak Česká republika uzavřela dvoustranné smlouvy, jejichž prostřednictvím byly sjednány odlišné podmínky pro superlegalizace, resp. apostily veřejných listin. K tomuto tématu se více dočtete například zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/legalizace-a-superlegalizace-listin-ze-zemi-ktere-neuzavrely-s-ceskou-republikou-smlouvy-o-pravni-pomoci-ani-neratifikovaly-haagskou-umluvu-prakticke-zkusenosti-102008.html
či zde:
https://www.justice.cz/web/msp/overovani-listin-do-ciziny1
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 167/1998 Sb. , o návykových látkách a o změně některých dalších zákonů
nařízení vlády č. 463/2013 Sb. , o seznamech návykových látek
zákon č. 378/2007 Sb. , o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech)
sdělení Ministerstva zahraničních věcí č. 45/1999 Sb.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.