Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem účastníkem dopravní nehody, která je šetřena policií pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti. Já jsem jel na kole a řidič motorového vozidla mi při odbočování nedal přednost. K nehodě došlo za snížené viditelnosti, já byl osvětlen (policií jsou zajištěny na místě činu důkazy).

Následkem střetu jsem utrpěl majetkovou a zdravotní újmu s následnou pracovní neschopností. K nehodě došlo 6.9.2017, podklady pro vyřízení věci jsem poskytl začátkem 11/2017. Na můj dotaz mi bylo pojišťovnou sděleno, že věc ukončí po pravomocném rozhodnutí ve věci. Já však mám zjištěno, že pojišťovna má ze zákona lhůtu 3 měsíců na ukončení vlastního šetření a dále 15 dnů na vyplacení odškodnění. Potřebuji vědět, zda pojišť. postupuje v souladu se zákonem. V případě, že pojišť. postupuje protiprávně, tak potřebuji vědět od kdy se počítá lhůta (od vzniku škod. udál., nebo od poskytnutí podkladů poškozeným)? Vzhledem k tomu, že nevím jak se celá věc bude vyvíjet, tak Vám tímto žádám a laskavé sdělení kontaktu na AK, která se v dané problematice dobře orientuje a sídlí v Liberci. Děkuji

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě je klíčový § 9 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož (mimo jiné) platí, že:
- pojistitel je povinen provést šetření škodné události bez zbytečného odkladu,
- ve lhůtě do 3 měsíců ode dne, kdy bylo oprávněnou osobou uplatněno právo na plnění z pojištění odpovědnosti, je pojistitel povinen:
a/ ukončit šetření pojistné události a sdělit poškozenému výši pojistného plnění podle jednotlivých nároků poškozeného včetně způsobu stanovení jeho výše,
b/ podat poškozenému písemné vysvětlení k těm jím uplatněným nárokům, které byly pojistitelem zamítnuty nebo u kterých bylo plnění pojistitele sníženo, anebo u kterých nebylo možno ve stanovené lhůtě ukončit šetření;
- plnění pojistitele je splatné do 15 dnů, jakmile pojistitel skončil šetření nutné k zjištění rozsahu jeho povinnosti plnit.
Vámi zmiňovaná tříměsíční lhůta tedy nepočíná svůj běh ani ode dne vzniku škodné události, ani ode dne předání podkladů poškozeným (jak v dotazu zmiňujete), nýbrž od okamžiku, kdy bylo oprávněnou osobou uplatněno právo na plnění z pojištění odpovědnosti.
Pro posouzení ne/oprávněnosti současného postupu pojišťovny je klíčový § 9/6 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož nelze podmiňovat šetření škodní události (které provádí pojišťovna) ukončením trestního řízení (vedeného Policií ČR), jehož předmětem není rozhodnutí o náhradě újmy.
Ve Vašem případě je tedy podstatné, zda Policie ČR řeší v rámci trestního řízení rovněž náhradu Vám způsobené újmy (zda jste se tedy tzv. připojil se svým právem na odčinění újmy k trestnímu řízení či nikoli). Pokud Policie ČR řeší rovněž náhradu Vám způsobené újmy, může pojišťovna vyčkat s ukončením šetření škodní události na ukončení trestního řízení (v ostatních případech nikoli). Zcela stejný mechanismus se uplatní i v případě, kdy není věc vyšetřována Policií ČR, nýbrž je projednávána jako přestupek.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že v případě prodlení pojišťovny s výplatou pojistného plnění budete mít právo na úrok z prodlení (dle § 9/4 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla).
Advokátní kancelář (či advokáta), která se zabývá škodovou agendou (vymáháním práva na náhradu škody či odčinění újmy), popř. obecněji občanským právem, a která zároveň sídlí v Liberci, vyhledáte snadno pomocí vyhledávacího formuláře České advokátní komory: www.advokatikomora.cz

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Do kolika dnů musí pojišťovna vyplatit pojistku, pojistné plnění poškozenému?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.