Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ve sporu s ČKP a momentálně čekám na rozsudek okresního soudu, kde jsem tedy prohrál. Příčinou celé věci je, že jsem měl havárii s vozem, řádně pojištěným, na místě mě PČR odebrala malý technický průkaz, s tím že ho dostanu až automobil projde technickou kontrolou. Zrušil jsem tedy pojistku a pak se samozřejmě ozvala ČKP, kde jsem poukázal na to že již jeden doklad je odevzdaný a značky do depozitu dát nemůžu, protože nemám malý technický průkaz, který tedy v depozitu je.

Nic je nezajímalo a skončilo to u soudu, jde mě jen o to, že se cítím neprávem dotčen, že mám platit za něco, když jeden doklad je již v depozitu dán a bez něj nemůžu zase uložit značky do depozitu. Chtěl bych to dotáhnout až k ústavnímu soudu, protože se domnívám, že odevzdáním i malého technického průkazy bych měl splnit podmínku ČKP byť v zákoně není, je to reálné děkuji Gabriel.

 

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu se mohu pouze domýšlet, že tzv. povinné ručení jste měl v úmyslu přerušit (a to ve smyslu § 3/1 zákona o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla). Podmínkou pro přerušení tzv. povinného ručení je vyřazení vozidla z provozu podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.
Dle § 12/2 zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích pak platí, že:
"Vlastník silničního vozidla spolu s žádostí o vyřazení silničního vozidla z provozu odevzdá obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností osvědčení o registraci silničního vozidla, není-li zadrženo podle zvláštního právního předpisu, a všechny vydané tabulky s přidělenou registrační značkou a předloží technický průkaz silničního vozidla k vyznačení záznamu o jeho vyřazení z provozu."
Pakliže jste některou z výše uvedených podmínek nesplnil, předpokládám, že obecní úřad obce s rozšířenou působností Vaše vozidlo nevyřadil z provozu, tzn. , že ani nemohlo dojít k přerušení tzv. povinného ručení.
Vaše šance na procesní úspěch bude možné odhadnout až podle znění rozsudku soudu prvního stupně, zejména pak jeho odůvodnění - v něm je totiž soud povinen popsat své úvahy, uvést, o jaké důkazy své rozhodnutí opírá a z jakých právních předpisů vycházel. Obecně samozřejmě platí, že rozhodnutí soudu prvního stupně ještě nemusí nic znamenat. Bude však podstatné, jak precizně soud rozsudek zpracuje, jelikož kvalita rozsudku se může stát odrazovým můstkem pro podání odvolání.
Ve Vašem případě je klíčové, jak formalisticky (anebo naopak jak benevolentně) bude soud předmětná ustanovení vykládat (tzn. zda se bude striktně držet znění zákona, anebo zda se bude řídit účelem příslušného ustanovení).
Až Vám bude doručen rozsudek soudu prvního stupně, doporučuji Vám kontaktovat bez prodlení advokáta (pokud jste zatím nebyl právně zastoupen), s jehož pomocí bude možné připravit odvolání:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí správního práva).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla)
zákon č. 56/2001 Sb. , o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb. , o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.