Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stránka definuje, co znamená slovo probace.


Slovo probace znamená dohled nad podmíněně odsouzenými.

Probací se rozumí organizování a vykonávání dohledu nad obviněným, obžalovaným nebo odsouzeným. Jedná se především o tzv. probační dohled, což je vlastně kontrola výkonu trestů nespojených s odnětím svobody - alternativní tresty. Mezi nejznámější patří obecně prospěšné práce. Ty mohou být soudem nařízeny, pokud se nejedná o závažnější trestný čin a soud se domnívá, že k nápravě pachatele postačí. V případě, že by se pachatel výkonu těchto prací vyhýbal a neplnil je, může skončit ve vězení.
Ukládání alternativních trestů má přitom řadu výhod. Neplní se věznice, jejichž provoz je velmi drahý; dochází k urychlení celého soudního jednání; pachatel není zasažen negativním prostředím věznice, kdy často dochází k zpřetrhání sociálních vazeb venku; nemá záznam v trestním rejstříku. Pro tyto skutečnosti je využíván hojně především při řešení trestné činnosti mládeže, která je teprve na začátku své poutě a pobyt ve vězení by ji mohl stigmatizovat do konce života.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.