Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z nemocenského pojištění se zaměstnancům poskytuje šest peněžitých dávek, a to nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné, vyrovnávací  příspěvek v těhotenství a mateřství, dlouhodobé ošetřovné a otvcovká poporodní péče.   Osoby samostatně výdělečně činné a některé zvláštní skupiny zaměstnanců (např. zahraniční zaměstnanci, zaměstnanci vykonávající zaměstnání malého rozsahu, pracující na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce) mají nárok, pokud jsou pojištěni, na nemocenské,   peněžitou pomoc v mateřství,   otcovskou a dlouhodobé ošetřovné.  

Nemocenské pobírají pojištěnci v případě dočasné pracovní neschopnosti či nařízené karantény.

Peněžitá pomoc v mateřství je poskytována v době těhotenství, mateřství a při převzetí dítěte do péče.

Ošetřovné náleží zaměstnancům, kteří pečují o dítě mladší deseti let nebo jiného člena domácnosti z důvodu jeho nemoci či úrazu nebo o dítě mladší deseti let, např. z důvodu jeho karantény či uzavření školy.

Na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství mají nárok ženy, které byly z důvodu těhotenství, porodu nebo kojení převedeny na jinou práci s nižším výdělkem.

Dlouhodobé ošetřovné je poskytováno osobě,   která  dlouhodobě poskytuje péči ošetřované osobě v domácím prostředí a z těchto důvodů nepracuje.

Na dávku otcovské poporodní péče v rozsahu 2 týdnů má nárok otec dítěte, který o dítě pečuje.

Dávky nemocenského pojištění náleží za kalendářní dny. Všechny dávky nemocenského pojištění vyplácejí okresní správy sociálního zabezpečení, které jsou od 1.1.2024 kontaktními pracovišti Územních správ sociálního zabezpečení. Další informace naleznete na stránkách ČSSZ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.