Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2022/2023 jsem začal studovat na 2 vysokých školách současně:
- Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy (FTVS UK).
- Fakulta mezinárodních vztahů - Vysoká škola ekonomická v Praze (FMV VŠE).

Po skončení 1. semestru jsem ze zdravotních důvodů na 1 rok přerušil studium na FTVS UK a věnoval se naplno studiu na FMV VŠE. Oba tyto obory však nenaplnily má očekávání, a tak jsem se rozhodl napsat přijímací zkoušky a byl jsem přijat opět na VŠE, jen na jiný obor (Arts management) a je to jiná fakulta (FPH VŠE). Chtěla bych se zeptat, zda mám ještě nárok na 4 roky studia bakalářského oboru na FPH, abych ho měl od státu "zadarmo", nebo tím, že už mám 1 rok za sebou (i když na jiné fakultě a v jiném oboru), tak mi zbývají už jen 3 roky, kdy to musím dokončit. Případně stane se něco, pokud bych začal studovat nový obor na VŠE a kombinovaně bych se vrátil na FTVS a studium na FTVS bych potom nedokončil (sčítají se nějak ta léta, která mi stát umožňuje odstudovat zadarmo)? S pozdravem a přáním hezkého dne Marián.

 

ODPOVĚĎ:
Poplatek za delší studium je zakotven v § 58/3 zákona o vysokých školách, dle něhož platí, že:
„Studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium … do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně … nejde-li o předchozí studium, po jehož ukončení student řádně ukončil studijní program stejného typu. Období, ve kterém student studoval v takovýchto studijních programech, nebo v takovýchto studijních programech a v aktuálním studijním programu souběžně, se do doby studia započítávají pouze jednou …“
Z výše citovaného ustanovení tak vyplývá, že Vámi již „odstudovaná“ doba se do celkové doby studia započítává – tzn. že celková doba bezplatného studia bakalářského studijního programu se Vám o tuto dobu zkrátí.
Co se týče paralelního studia dvou fakult, nebude se Vám doba studia, které řádně neukončíte, do celkové doby studia započítávat, pakliže druhé studium ukončíte řádně.
Potřebné informace v přehledné podobě naleznete k tomuto tématu například zde:
https://prirucka-prvaka.natur.cuni.cz/zakladni-informace/poplatky-spojené-se-studiem
V případě jakýchkoli nejasností Vám doporučuji konzultovat vše se studijním oddělením fakulty, které se v této problematice zajisté s přehledem orientuje.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. , o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.