Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ředitelkou soukromého 4-letého gymnázia (pobíráme dotace od Hl. M. Praha a jsme v rejstříku škol MŠMT) a potřebuji detailně propracovat možnost a případný postup při ukončení smlouvy o studiu ze strany školy v průběhu školního roku. Jsme školou s inovativním přístupem a s netradičním hodnocením, který však od žáků vyžaduje značné zapojení.

Někteří studenti si vykládají a budou vykládat náš koncept jako možnost nic nedělat. S takovými studenty se potřebujeme loučit, co nejdříve a to k prvnímu čtvrtletí po hodnocení jejich výsledků (v zásadě, když není co hodnotit). Když to shrnu, jedná se nám o možnost ukončit studium studenta ve dvou případech:
- nedodává zadanou práci, nezapojuje se do hodin, nekomunikuje s učiteli
- svým chováním porušuje řád školy (kterýkoliv bod v části Povinnosti studentů, viz příloha)
Potřebuji ověřit, že jako soukromá škola s nepovinnou školní docházkou máme možnost ukončit smlouvu rodičům a vymazat žáka z matriky, a co pro to musíme udělat. Pro takový postup jsme schopni upravit školní řád, který budeme schvalovat ke konci listopadu a také smlouvu o studiu pro nové klienty. V příloze zasílám ŠŘ, smlouvu o studiu mohu odeslat také. Do budoucna nemáme ambici nechávat si školné "vyhozených" žáků (55 000/ročně). O školu je zájem, takže jim ho rádi vrátíme a přijmeme jiné studenty. Budu ráda za doporučení, případně návrh na další postup, možnost konzultací apod. Děkuji Emílie.

 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že se jedná o soukromou střední školu, odvíjí se práva smluvních stran (školy a rodičů) takřka výlučně od uzavřené smlouvy.
Lze Vám jednoznačně doporučit zakotvit do uzavíraných smluv pravidla pro vracení poměrné části ročního školného, a to dle délky studia, resp. dle toho, jakou část školního roku student odstuduje (než dojde k jeho vyloučení). U většiny soukromých škol se lze setkat spíše s opačným přístupem – kdy si škola ve smlouvě činí nárok na celé roční školné, přestože může být student vyloučen například již v září – kterýžto přístup samozřejmě generuje zbytečné spory s rodiči vyloučených žáků.
Co se týče postupu a pravidel pro ukončení platnosti smlouvy (a to v návaznosti na ukončení studia), doporučuji Vám zakotvit do smlouvy speciální ustanovení, které bude obsahovat výčet možností ukončení platnosti smlouvy (typicky prostřednictvím písemné dohody smluvních stran, výpovědí rodičů studenta apod.). Jednou z těchto možností musí samozřejmě být jednostranné ukončení smlouvy ze strany školy, a to výlučně z důvodů, které musí být vesmlouvě přesně specifikovány (například nezaplacení školného rodiči studenta).
Smlouva tak musí obsahovat ustanovení zakotvující právo školy platnost smlouvy jednostranně ukončit (například vypovědět s výpovědní dobou či bez ní), pakliže se student dopustí určitého (přesně stanoveného) počtu prohřešků (s odkazem na školní řád, který by měl tento systém rozpracovat).
Co se týče systému prohřešků, doporučuji nechat se inspirovat státními školami – tzn. zavést strukturu větších či menších prohřešků a na ně navazujících napomenutí či důtek, přičemž bude vhodné, pokud bude školní řád obsahovat výčet situací, které budou považovány za porušení školního řádu a za které bude školou uděleno napomenutí či důtka. Tento výčet nemůže být samozřejmě taxativní, měl by však být co nejpodrobnější – aby si každý student mohl utvořit představu o tom, jak by se měl a neměl chovat a s čím může v případě porušení školního řádu počítat.
Podrobnost a kauzalita výčtu prohřešků poslouží nejen pro orientaci studentů, nýbrž bude rovněž nástrojem pro zabránění libovůle či jiných přehmatů. V případě vzniku sporu s rodiči studenta pak bude možné, aby škola o tento výčet opřela svou obranu.
Po nasbírání určitého počtu napomenutí či důtek pak bude moci být studium ukončeno (což musí být ve školním řádu výslovně zakotveno), přičemž v takovém případě vznikne škole právo ukončit smlouvu (což musí být výslovně zakotveno ve smlouvě).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.