Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před několika lety zemřela má bývalá švagrová. Zůstaly po ní dvě nezletilé děti, které zdědily členská práva k družstevnímu bytu. Nyní jedno z dětí dosáhlo 18-ti let. Chtěli by byt prodat. Za jakých podmínek lze družstevní byt prodat? Musí být soudem stanoven vlastník? Jaký by byl postup? Druhé dítě - dědic bude zletilý až za několik let. Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Převod členských práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu se uskuteční na základě smlouvy o převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu. K tomuto převodu není potřeba souhlasu orgánů družstva. Přesto doporučuji nahlédnout do stanov družstva mohly by zde být určité další náležitosti než ty, které jsou uvedeny níže, jako například smlouva s úředně ověřenými podpisy a podobně.
Ve smlouvě by se měly objevit zejména následující údaje:
převodce (jméno, příjmení, narození, bydliště), nabyvatel (jméno, příjmení, narození, bydliště), jaké bytové družstvo,
práva a povinnosti specifikované ve stanovách, s členstvím v bytovém družstvu je spojeno právo nájmu bytu (nutno upřesnit), v bytovém domě č.p., výše členského vkladu, výše členského podílu, výše úplaty za převod, prohlášení nabyvatele o tom, že se seznámil s majetkovým stavem a hospodářskými výsledky bytového družstva a že přistupuje k stanovám družstva.
Protože je jedna z osob, které zdědily tato členská práva a povinnosti související s členstvím v bytovém družstvu dosud nezletilá, bude nutné požádat o schválení soudu ve smyslu § 28 občanského zákoníku.
Domnívám se, že (kolizního) opatrovníka nebude třeba, protože druhý dědic je již plnoletý, a proto nedojde ani ke střetu zájmů. Nicméně je možné že soud dospěje k jinému závěru. Tohoto kolizního opatrovníka ustanovuje soud, obvykle jde o pracovnici úřadu pro sociálně-právní ochranu dětí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.