Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

12/2017 jsem podepsala smlouvu na HPP se zaměstnancem s datem nástupu 1.2.2018 (starý pracovní poměr mu skončil k 31.1.2018). V průběhu 12/2017 ještě v rámci starého zaměstnání onemocněl a nemocenská trvá i nadále. Musím ho přihlásit na OSSZ a ZP (tedy na placení sociálního a zdravotního pojištění) ke dni vzniku pracovní smlouvy - tedy někdy k 20.12.2017 nebo ke dni skutečného nástupu do zaměstnání - tedy snad k 1.3.2018?

Pokud ho mám hlásit až ke dni skutečného nástupu do práce, znamená to, že bude od 1.2. až do konce nemocenské a nástupu ke mně na OSSZ a ZP
nepřihlášený a tedy nepojištěný? Má k zaměstnání také živnost jako OSVČ vedlejší - tedy bez povinnosti platit minimální zálohy. Jde pouze a náhodné práce několikrát do roka. Pokud tedy nebude po dobu nemocenské přihlášený na OSSZ a ZP, neznamená to, že spadne do pozice OSVČ hlavní, bude se muset přihlásit sám a bude muset v těchto měsících zaplatit minimální zálohy i když jediným příjmem jsou pouze nemocenské dávky? Zdenka

ODPOVĚĎ:
Přihlášen by zaměstnanec měl být ke dni vzniku pracovního poměru, tedy k 1.2.2018, pokud k tomu dni doloží pracovní neschopnost. Nárok vzniká v podstatě hned po nástupu do zaměstnání.
Podmínkou je nástup do zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění.
V případě, že by byl nástup odsunut na 1. 3. , je nutné ukončení pracovního poměru nahlásit OSSZ kvůli výplatě nemocenských dávek a zdravotní pojišťovně. V takovém případě zdravotní pojištění za nemocného po dobu léčení platí stát.
V případě nenahlášení oběma subjektům skutečně zaměstnanec spadne do pozice OSVČ hlavní a bude nucen platit zálohy.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Placení sociálního, zdravotního zaměstnavatelem - nástup do nové práce v neschopence, neschopnosti, DPN
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.